2024.03.29, Péntek

Baján építette meg harmadik tanpályáját a DÉMÁSZ

DÉMÁSZ

2017.06.30. 13:59

A 31 millió forintból megvalósult oktatópálya egyszerre szolgálja a villamos ipar innovatív megoldásainak elsajátítását és a munkabiztonságot.

Hirdetés

Baján a Szegedi úton, a 120/35/20 kV-os alállomás mellett kialakított villamos ipari tanpálya a szegedi és békéscsabai mellett a DÉMÁSZ harmadik speciális létesítménye. Megépítésével az volt a cél, hogy a társaság munkatársai a legkorszerűbb körülmények között ismerkedjenek meg a szakma legfrissebb innovatív megoldásaival, az új ipari technológiával és biztonságos helyzetben gyakorolják az áramszolgáltatás folyamatos biztosításához szükséges szakmai fogásokat, valamint a technológiai-és munkabiztonsági előírásokat. A szerelők a tanpályán kialakított kis- és középfeszültségű kábelhálózaton és szabadvezeték hálózaton, transzformátor állomásokon, valamint középfeszültségű kapcsoló berendezéseken és kisfeszültségű mérőhelyeken tudnak gyakorolni.

A hálózati szerelőknek továbbá lehetőségük van kipróbálni a 20.000 Volt feszültség alatti munkavégzést szabadvezetéken és kábelen, valamint a mérőhelyen végzett beavatkozásokat. A feszültség alatti munkavégzéssel az egyes munkafázisok sokkal gyorsabban elvégezhetők a hálózaton, így az áramszolgáltatás akár szerelés, akár karbantartás közben zavartalanul biztosított az ügyfelek számára.  

Az oktatópálya egyes elemein nem csak a DÉMÁSZ szerelői gyakorolnak, a társaság saját hálózatszerelő utánpótlást nevelő programjában, a Jedlik Ányos Szerelői Utánpótlás Programban tanuló fiatal villanyszerelők is biztonságos körülmények között sajátíthatják el a szakma legfontosabb gyakorlati tudnivalóit felkészült mentoraik felügyelete mellett. A bajai tanpályán a DÉMÁSZ lehetőséget biztosít arra is, hogy akár saját alvállalkozói vagy más hasonló szakmák képviselői, például kábeltévé szerelők megtanulják, és készség szintűvé tegyék a feszültség alatti biztonságos munkavégzés szabályait.

A Nemzeti Közművek tagjaként a DÉMÁSZ mindent megtesz azért, hogy munkatársai megismerjék a villamos ipar új technológiáit és a villanyszerelőik saját és az üzembiztonság szem előtt tartásával végezzék felelősségteljes munkájukat a jövőben is. A Nemzeti Közművek elosztó társasága folyamatosan bővíti az együttműködést a villamos ipari szakképző- és felsőoktatási intézményekkel, ami hosszútávon biztosítja a szerelő-technikus-mérnök életpályamodell megvalósulását a Társaságcsoporton belül.

 

Forrás: DÉMÁSZ

Bajadémásztanpályamunkabiztonságvillamos iparhálózati szerelők