2024.04.26, Péntek

Újabb nyertes pályázat a bajai Szent Rókus Kórházban

baja.hu

2017.01.06. 08:05

A 2016. év végi kórházi konszolidáció részeként a „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására - a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására” kiírt pályázaton 85.524.000 Ft összeget nyert el a Bajai Szent Rókus Kórház. A pályázati forrás által a működési infrastrukturális feltételek javítására, a kapcsolódó ellátások szakmai színvonalának növelésére és a szakmai és üzemeltetési szolgáltatások költségtakarékos átalakítására nyílik lehetőség.

Hirdetés

 

A nyílászáró csere a régebbi kórházi épületeket érinti. Az elmúlt években több infrastrukturális fejlesztés történt, melyeknek eredményeként csökkentek a kórház közüzemi költségei. A fejlesztéssel nem érintett épületek energiaköltsége továbbra is magas - a fejlesztéssel érintett, illetve nem érintett épületek közötti különbségek energiafelhasználás szempontjából jól érzékelhetőek. A fejlesztésből kimaradt épületek a nyári melegben gyorsan felmelegednek, ezért jelentős hűtési költségek jelentkeznek, télen pedig magas fűtési költségeket eredményeznek a jelenlegi állapotok. A Mozgásszervi rehabilitációs osztály kétszintes épületében fekvő- és járóbeteg ellátás egyaránt folyik, az osztály jellegéből adódóan vizes és száraz kezeléseket is végeznek, így a betegek szempontjából is nagyon fontos a közel állandó hőmérséklet, a szél- és huzatmentes helyiségek biztosítása. A pályázaton elnyert forrás által 184 db új, korszerű nyílászáró cseréje valósul meg.

 

Az ételszállító járművek nélkülözhetetlen elemei a betegellátásnak, hiszen a higiénikus és biztonságos ételszállítás elengedhetetlen feltételei. A jelenlegi gépjárműpark bővítésével megvalósulhat, hogy betegeinkhez mindig időben érkezzék az étel és azt megfelelő hőmérsékleten tudják elfogyasztani Intézményünkben való tartózkodásuk alatt. A két gépjármű beszerzésével más kórházaknak is segítséget tudunk nyújtani, melynek során erősödik a kórházak közötti együttműködés, elősegítve ezzel a megyei szintű integrációt és a költséghatékonyságot is.

 

A költséghatékony működés egyik alappillére a megfelelő modern fűtési rendszer kialakítása, így a pályázat által lehetővé váló korszerűsítéssel jelentős költségcsökkentés érhető el. Az elnyert pénzügyi forrás által a régi Szülészet-, nőgyógyászat, Gazdasági Hivatal, Központi Gyógyszertár, orvos-lakások, Mozgásszervi rehabilitációs osztály, Pszichiátria osztály és a Telefonközpont épületeiben lévő kórtermek, vizsgálók, irodák, vizesblokkok, kiszolgáló helyiségek 596 db fűtőtestének cseréjére kerül sor. A termosztatikus szabályozók által minden helyiségben az ott szükséges hőmérséklet biztosítható, a betegek, dolgozók megfelelő hőérzete megvalósítható. A lapradiátorok – szemben a jelenlegi radar és tagos fűtőtestekkel – kialakításuk okán higiéniai szempontból is megfelelőbbek, könnyebb a tisztántartásuk, kiváló a hő-leadó képességük, ebből adódóan költséghatékonyabbak.

 

A pályázat keretében megvalósítható mindhárom fejlesztés tekintetében elmondható, hogy a betegek, a dolgozók, egyúttal a lakosság komfortérzetét jelentősen javítják, a betegellátás színvonalát, a dolgozói-, és betegelégedettséget növelik, illetve az Intézmény hatékonyabb fenntartása, az üzemeltetési és szolgáltatási költségeinek objektív és számszerűsíthető csökkentése érhető el.

pályázatBajaBajai Szent Rókus Kórházegészségügybetegellátás