2024.04.20, Szombat

Már javában zajlik a jég a Duna hazai szakaszán

baja.hu

2017.01.09. 16:58

A nagy hidegben elindult a jégzajlás a Duna magyarországi szakaszán. Míg Esztergomnál 70, addig Mohácsnál 50%-os volt ma reggel.

Hirdetés

Baján kitűző hajó törte a jeget a Sugó a Dunáig vezető hajóúton vasárnap délelőtt. Időnként tolatva szerzett lendületet a továbbhaladáshoz a Türr-torkolat felől a Nagy-Pandúr-szigeti kikötőbe tartva. A jégtörők továbbra is a Dunán állomásoznak, bevetésre készen, hiszen elsőfokú készültség van érvényben. Hárman látják el a szolgálatot 24 órában, hogy bármikor el tudjanak indulni a kikötőből. Konyár Zoltán (Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság folyami szakaszmérnöksége) korábban elmondta: a hajók általában köteléket, hajópárt alkotnak, így sokkal hatékonyabban tudják törni a jeget. Ráadásul egymást is tudják segíteni, ha szükséges. „A jégtörés ott szükséges, ahol jégmegállásra hajlamos helyeket tartunk nyilván. Célja, hogy a jég lehetőség szerint ne zárja el a mederszakaszt, ne keletkezzenek jégdugók, így ne okozzanak árvízi veszélyt.” A bajai szakaszon ma reggel 1,3 fokos volt a víz.

Ami az időjárást illeti, a hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de csak maximum 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő. A minimumok továbbra is többfelé mínusz 10 fok körül alakulnak. Emellett többször várható havazás, az erős, olykor viharos szél miatt hóátfúvásokra is készülni kell, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat  országos, középtávú előrejelzéséből.

A gyorsforgalmú utak burkolata nagyrészt száraz, az M1-es autópálya bicskei, komáromi, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszán sónedves, közölte az Útinform hétfő reggel a honlapján. Ma általában gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van. A Dunántúl nyugati részén, valamint az északkeleti megyékben helyenként közepes erősségű szél fúj. Az M7-es autópálya fonyódi szakaszán és Tapolca térségében erős széllökésekre kell számítani - közölték.

BajahidegidőjárásDunajégtörő hajójégzajlás