2024.03.29, Péntek

A térség legkülönlegesebb bográcsos ételeit készítették el Baján, a Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakiskolában. Az Európai Szakképzési Hét keretében megrendezett főzőversennyel a cél az volt, hogy az iskola tanulói bemutassák a megye egyedülálló gasztronómiai kínálatát. Köszöntőjében Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője elmondta: nagy szükség van azokra a rendezvényekre, amelyek segítenek bennünket a hagyományok megerősítésében.

Hirdetés

Bács-Kiskun megyében Baja adott otthont az Európai Szakképzési Hét programjainak. A rendezvényre Kecskemétről, Kiskunhalasról és a határon túlról is érkeztek vendégek. A feladatuk az volt, hogy elkészítsék a térségükre leginkább jellemző bográcsos ételeket.

 

A szakképzések európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg, a szervezet így szeretné vonzóbbá tenni a színvonalas, minőségi szakoktatást. Az országban több mint 400 program várja az érdeklődőket, amelyet összesen 90 szakiskola rendez. A feladatot vállaló intézmények nagy része a szakképzési centrumokhoz tartozik.

A főzőversenynek otthont adó Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakiskola igazgatója, Virág Tibor úgy fogalmazott: a baráti főzőverseny nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a tanulók elmélyíthessék tudásukat.

A mai világban minden rendezvény támogatandó, amely közösséget épít vagy megerősít – erről már Zsigó Róbert, az iskola egykori diákja beszélt. A képviselő hozzátette: a verseny főszereplői a tanulók, akik megismerkedhetnek egymással, és a tájegységekre jellemző ételekkel is.

A különleges gasztronómiai fogásokat szakmai zsűri értékelte, a legízletesebb ételeket készítő csapatok arany, ezüst és bronzérmeket kaptak.

BajaBajaBányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és SzakiskolaGasztronómiaEurópai Szakképzési Hét