2022.01.27, Csütörtök

Bács-Kiskun legújabb értéke a délvidéki földikutya

Kiskunsági Nemzeti Park

2016.12.15. 13:27

Bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba a délvidéki földikutya. Meg is érdemelte, hiszen ez a kritikusan veszélyeztetett rágcsáló a Kárpát-medence bennszülött faja, a szerbiai Vajdaságon és Magyarországon kívül máshol nem fordul elő. Ezen belül is az állatok kétharmada Bács-Kiskun megyében él, a legtöbb Baja közelében.

A délvidéki földikutya jelenlegi ismereteink alapján Európa legveszélyeztetettebb gerinces állata, Magyarországon és Szerbián kívül sehol a világon nem fordul elő. Egészen 2013-ig úgy tudtuk, alig 300 példány maradt, ám akkor egy addig lezárt katonai területen Baja mellett a szakemberek egy jelentős méretű állományt fedeztek fel. Ez volt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb jelentőségű felfedezése a hazai és az európai természetvédelem számára!

A bajai állomány a maga 200-250 egyedével a délvidéki földikutya legnagyobb ismert populációja, és az egyetlen olyan, amely emberi segítség nélkül is életképes lehet. Jelentősége ezért felbecsülhetetlen. Megőrzésével szavatolni lehet a délvidéki földikutya fennmaradását, egy olyan fajét, ami közel 2 millió éve alakult ki.

A kizárólag növényevő, főleg hagymákkal és gumókkal táplálkozó földikutya meghatározott talajviszonyokat igényel. Nem megfelelő számára sem a kemény szik, sem a laza homok vagy a levegőtlen, agyagos öntéstalajok, mivel ezekben nem tud járatokat készíteni.

 

A nagyjából hörcsög méretű, csökevényes szemű rágcsálóval ritkán találkozni a felszínen rejtett, földalatti életmódja miatt. Leginkább a túrásait lehet felfedezni, amit azonban könnyű összetéveszteni a vakondtúrással. A földikutya földkupacai azonban nagyobbak, akár egy méteresek is lehetnek.

 

A délvidéki földikutya a Bács-Kiskun Megyei Értéktár "Természeti Környezet" kategóriájába került. Jelenleg 188 tétel található az Értéktár listáján. Mindenképpen jelentősége van, hogy most már a délvidéki földikutya is a megye kiemelkedő jelentőségű értékei közé tartozik, mert így sokkal nagyobb az esély, hogy a faj megmenthető a kipusztulástól.

 

A délvidéki földikutya esetében a további cél a hungarikummá nyilvánítás, ezt megelőzően azonban előbb a „Kiemelkedő nemzeti érték” minősítést kell megkapnia. Ezt az utat már végigjárta a bajai halászlé is, ami 2015-ben lett hungarikum, talán a földikutyának is sikerül.

BajaBajaföldikutyaBács-Kiskun Megyei Értéktár

Hirdetés

Hirdetés