2024.04.16, Kedd

Tavasszal nyit az Örökségszálló

baja.hu

2016.11.11. 15:11

Jövő tavaszra a bajai Türr István Múzeum műtárgy állományának mintegy 60 százaléka válik láthatóvá az eddig megszokott 20 százalék helyett, többek között ez lesz a nagyszabású felújítás egyik hozadéka.

Hirdetés

Kovács Zita múzeumigazgató elmondta, az intézmény és az önkormányzat együttműködésében indul útjára az Örökségszálló, a múzeum revitalizációs programjának első fázisa, amely a Norvég Alaphoz benyújtott sikeres pályázat lévén valósul meg 2016 májusától 2017 áprilisáig. Ennek során olyan látványraktárak kialakítása a cél, ahol a tágabb közönség is megismerheti a múzeumban őrzött kincsek minél nagyobb hányadát.

 

Az Örökségszálló a következő időszak egyik legnagyobb kihívása, amely turisztikai szempontból is jelentős, hiszen a turisták ma már leginkább élményekre vágynak – tette hozzá Kovács Zita. A program együttműködő partnere Baja négy kisebbségi (cigány, horvát, német, szerb) önkormányzata. – 2013 óta nemzetiségi bázisintézményként működünk: gyűjteményeink minimum 30 százaléka valamilyen nemzetiségi kulturális örökséget képvisel.

 

Az önkormányzat képviseletében Vedelek Norbert alpolgármester elmondta, minden nyertes pályázat öröm, annak a bizonyítéka, hogy fejlődik, jobbá, élhetővé válik a város. Az utóbbi időszak bővelkedik a nyertes pályázatokban, ezek sorát erősíti a 145 millió forintos múzeumi felújítás. – A múzeumba belépve egyelőre csak káosz látszik, a folyamat végére azonban a mintegy 100 ezer darabos gyűjtemény jelentős része válik majd közkinccsé, látogathatóvá, elérhetővé.  A további fejlesztések ügyében is folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket, jelenleg is több eredményre várunk – mondta az alpolgármester, köszönetét és elismerését fejezve ki a múzeum munkaközösségének.

 

 

BajaBajaTürr István MúzeumÖrökségszállóműtárgy