2024.03.29, Péntek

Pályaorientációs rendezvényre várta az érdeklődőket a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja: az iskola aulájában már a reggeli órákban megjelentek a különböző cégek, vállalatok és felsőoktatási intézmények standjai, a diákok pedig szép számmal látogatták is őket.

Hirdetés

Intézményünk alaposan kidolgozott pályaorientációs programmal rendelkezik, ez tizedik osztályban már elkezdődik különböző rendezvényekkel. A pályaválasztási vásárt kétévente rendezzük, a köztes években a német egyetemek iránt érdeklődő diákok utazhatnak ki a helyszínre, ismerkedni a felsőoktatási intézményekkel – mondta Szauter Terézia igazgató-helyettes.

A munkaerő-börzére főként olyan cégeket és egyetemeket hívtak meg, ahol hagsúlyos a német nyelv ismerete vagy képzése. – Intézményünk erőssége, hogy a diákjaink jól beszélnek németül, és el tudnak helyezkedni olyan cégeknél, ahol a német a munkanyelv, vagy akár angol a munkanyelv, de maga a cég német. A rendezvény célja, hogy a cégek lehetőséget kapjanak megmutatni, milyen munkaerőre van szükségük, s közben ismertetik, hogy mindehhez milyen képzettség a megfelelő. Sok esetben ezek a cégek duális képzést is biztosítanak, együttműködva valamely egyetemmel, de jöttek maguk a német nyelvű képzést kínáló egyetemek is. A diákok a standoknál informálódhatnak, de különféle workshopokba is bekapcsolódhatnak, valamint a cégekről szóló prezentációkat nézhetnek – mondta az intézményvezető-helyettes. A város összes középiskolájába küldtek meghívót, többen el is jöttek, még a pécsi Valeria Koch Gimnáziumból is jött egy busznyi diák.

A rendezvényt Scherer Gabriella intézményvezető nyitotta meg, kiemelve, hogy az MNÁMK életében fontos szerepet tölt be a szakképzés. Pásztor Tibor, a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalának főosztályvezetője köszöntőjében felhívta a fiatalok figyelmét, hogy a pályaválasztási döntés komoly felelősség, hiszen akár egy életpályát is meghatározhat. – A pedagógusokra is nagy felelősség hárul abban, hogy segítsenek a diákoknak megtalálni és kiválasztani a számukra legmegfelelőbb hivatást, ennek érdekében kiadványokat készítettünk, és folyamatos képzést is biztosítunk számukra. A szülőket is állandóan informálnunk kell az újabb és újabb lehetőségekről, ezért is fontosak az ilyen jellegű rendezvények – értékelte a szakameber.

 

Az önkormányzat nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester is részt vett a megnyitón, és elégedetten tekintett végig a nagy cégek és intézmények sokrétű kínálatán. – Nagy szeretettel üdvözlöm ezt a rendezvényt, öröm számunkra, hogy ennyi cég képviselteti magát, külföldről is érkeztek. Nagy lehetőség ez a fiataloknak, hogy megismerjék a lehetőségeiket. Az MNÁMK diákjai sok esetben a német és angol nyelvet is magas szinten beszélik, ami jó eszköz a továbblépéshez. Kapcsolatba kerülhetnek különböző cégekkel, és a máshol szerezett tapasztalatot hazahozhatják – mondta az alpolgármester.

A pályaorientációs rendezvényen megjelent cégek képviseletében több egykori MNÁMK-s diák is feltűnt, hitelesen képviselve azt, hogy az iskola jó lehetőségeket bizosít a későbbi elhelyezkedéshez.

BajaBajafelsőoktatásMagyarországi Németek Általános Művelődési Központjapályaorientáció