2024.04.25, Csütörtök

Nemzetközi vizekre evez a bajai főiskola

baja.hu

2016.10.20. 11:36

Együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös József Főiskola és a németországi Deggendorfi Műszaki Főiskola, mely szerint nemzetközi ár- és belvízvédelmi szakmérnöki képzést indítanak az intézményekben.

Hirdetés

A két főiskola, az Újvidéki Egyetemmel közösen, az árvíz sújtotta térségek szakembereinek felkészítését vállalta magára. A képzés alapját a bajai intézmény által évek óta sikeresen működő, dr. Szlávik Lajos nevéhez fűződő szakmérnöki képzés adja. A dokumentumot német részről dr. Gregor Jaburek, a deggendorfi főiskola kancellárja írta alá - írja a baja.hu.
 

Dr. Melicz Zoltán, a bajai Eötvös József Főiskola rektora elmondta: a programot a bajai főiskola kezdeményezte, ahol már nyolc éve folyik árvíz- és belvízvédelmi szakmérnöki oktatás. Ez egy úgynevezett posztgraduális képzés lesz angol nyelven.

- Elsősorban azon mérnökök számára szervezzük, akik az ár- és belvíz védekezési folyamatokban irányító szerepet töltenek be. Egybefüggő 8-10 hetes képzés lesz. Magyarországon 6-7 hetet töltenek majd a szakemberek, Németországban pedig kettőt, míg Szerbiában egyet - ismertette a rektor.

 

A képzést a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával szervezték meg a Duna Régió Stratégia terveivel összhangban.

- Szeretnénk, ha kialakulna egy régió szintű hálózat az egyetemek között, amelyek az árvízi védekezést oktatják - mondta Dr. Oroszi Viktor Györgya Duna Régió Stratégia szakértője. 

Ennek első lépése a bajai és a deggendorfi intézmények közötti megállapodás. Mindezt az első árvízi kockázatkezelési tervvel összhangban szeretnénk megvalósítani. Szakértőink korábban készítettek egy tanulmányt, felmérve az igényeket - magyarázta.

 

A képzés indításáról a Külügyminisztérium több nemzetközi fórumon beszámolt. Ennek köszönhetően eddig két szlovák egyetem jelezte, hogy szívesen bekapcsolódna a programba.

BajafelsőoktatásEötvös József Főiskolaárvízvédelemszakmérnöki képzés