2024.03.28, Csütörtök

Nem vagytok halva, ti hősök! - megemlékezés Baján

baja.hu

2016.10.24. 08:35

Látvány és tartalom különleges harmóniájának lehettek tanúi azon érdeklődők, akik az őszi hideg ellenére is szép számban gyűltek össze október 23-án, vasárnap délután a Déri-kertben, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára szervezett, meghitt ünneplésen.

Hirdetés

A park őszi színekbe borult fái és az évszakra jellemző módon megsápadt zöldterülete ideális keretet biztosított a színpadon katonai egyenruhában felsorakozott 25 diáknak: a Szent László ÁMK tanulói és tanárai, valamint a Rábl Színpad és Zenei Közösség tagjai Dely Géza művészeti vezető rendezésében nem mindennapi ünnepi műsorral készültek erre az alkalomra.

 

Zenekar, énekesek és egy táncos emelte ki a fiatalok által szavalókórus-szerűen előadott szövegek üzenetét. A versek, dalok mind a hazaszeretetről, ugyanakkor a félelemről, az aggodalomról, a szorongásról, a rettegésről szóltak, mindazon érzésekről, amelyek áthatották Magyarország lakosságát a forradalmi eseményeket megelőző években.

A „Talán majd holnap jönnek érted...” bizonytalansága mellett ott volt a biztatás („Ébredj, magyar! Ma aludni gyalázat!” ), valamint az utókor ígérete, főhajtása is: „Nem vagytok halva, ti hősök!”  A Rábl Színpad és a Szent László ÁMK fiataljai ezúttal is olyan műsort hoztak össze, amely nemcsak mondanivalója, de látványelemei, a tánc és az élőzene által is továbbgondolásra érdemes eszméket közvetített.

Amint azt az ünnepi műsor házigazdája, dr. Munczig Dénesné kulturális referens kiemelte: a bajai amatőr színtársulat október 21-én, pénteken Kecskeméten vehette át a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés által odaítélt művészeti díjat.

 

Ma minden magyarra szükség van ahhoz, hogy visszaadjuk a forradalom dicsőségét mindazoknak, akiket megillett – figyelmeztetett az ünnep szónoka, Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. Köszönettel tartozunk az 56-os hősöknek, hiszen az akkori események alapvetően formálták hazánk és Európa 20. századi történelmét. A történéseket közvetlenül megelőző időszakot a félelem, a rettegés, a létbizonytalanság jellemezte, október 23-án azonban a korlátok közé szorított néplélek kitört, fellázadt a magyar lelki alkattól idegen szovjet politikai berendezkedés, az elnyomás, a folytonos ellenőrzés és terror gépezete ellen. – A forradalmárok nem születtek hősnek, de reagáltak az események diktálta kihívásokra. A fiatalok utcára vonultak, csakhamar ötvenezres, majd kétszázezres tömeget tudva maguk mögött – elevenítette fel a hatvan évvel ezelőtti októberi napokat az államtitkár. Az igazi hazaárulók úgy viselkednek, ahogyan akkor Gerő Ernő tette, aki szovjet katonai segítséget kért a saját vérei ellen, és elítélte a tiltakozókat. És bár a nemzetközi közvélemény végig Magyarország mellett volt, a szimpátia kinyilvánításán túl senki nem nyújtott tevőleges segítséget, november 11-én pedig elesett az utolsó budapesti fegyveres ellenállás is. – A forradalmárok a mi hőseink, de az egész világ számára példát mutattak. Kevesen élnek már közülük, emlékezzünk kegyelettel mindazokra, akik ma már nem lehetnek köztünk, valamint azokra, akik életüket adták a szabadságért. Legyünk méltó utódaik. Köszönet illeti őket a kitartásért, a rendíthetetlen bátorságért – összegezte az ünnep szónoka.

A 60. jubileum jelentőségét jelezte a tény is, hogy ezúttal a szokásosnál sokkal többen helyezték el a kegyelet és emlékezés virágait a hősök emlékművénél. 

BajaBajamegemlékezés1956-os forradalom