2024.04.25, Csütörtök

Kultúrák találkozása a bajai felsőoktatásban

baja.hu

2016.10.27. 10:04

Kenyából, Pakisztánból, Mongóliából, Kínából, Horvátországból és Oroszországból érkezett csaknem húsz hallgató, akik Baján kezdték meg főiskolai tanulmányaikat.

Hirdetés

A külföldi fiatalok az Eötvös József Főiskola kollégiumában laknak, mérnöki, illetve nyelvi tanulmányokat folytatnak. Az intézmény oktatói és magyar diákjai pedig mindent megtesznek azért, hogy segítség őket a beilleszkedésben. Az egyik oktató kimondottan a velük kapcsolatos adminisztrációs ügyeket intézi a bevándorlási hivataltól az egészségügyi biztosításig, a diákok pedig alapvető magyar szavakra tanítják, és kalauzolják őket a mindennapok tudnivalóiban. A főiskola ugyanakkor szervezett magyarnyelv-tanítást is kínál számukra - tudósít a baja.hu.

 

 A fiatalok szívesen meséltek arról, miért éppen városunkat választották tanulmányaik megkezdésére. Lana Yager Horvátországból érkezett, Erasmus-ösztöndíjjal tanul a bajai főiskolán. Azt mondja, tavaly egy barátja már tanult Baján, és igen jó tapasztalatokkal tért haza, ezért döntött úgy, hogy ő is tesz egy próbát, és egyelőre nem is csalódott. 

 

Victor Nyambuti sokkal távolabbról, Afrikából, Kenyából jött. Olyan ösztöndíjat nyert el, amely lehetővé tette, hogy ingyen folytasson mérnöki tanulmányokat.

–  Szeptember 16-án érkeztem, minden nagyon tetszik Baján. Nekem ez nagy városnak tűnik, mert kisebb településről jöttem, az időjárás azonban kicsit hűvös, az afrikai éghajlathoz képest. Ezzel együtt is megszerettem a várost, mindenki nagyon kedves hozzám, szeretek itt lenni. Az ételek kicsit szokatlanok még számomra, nem otthoni ízek, és az emberek öltözködése is más, mint nálunk, de nincs ezzel semmi gondom, szívesen alkalmazkodom és ismerek meg új dolgokat – mondta a fiatalember. Hozzátette: mérnöki tanulmányai befejezése után visszatér Kenyába, hogy az itt szerzett szaktudással hazája problémáinak megoldásán dolgozzon.

 

Bayara Munkhzaya Mongóliából jött, ő az alapszak elvégzése után a mesterképzést is itt szeretné elvégezni. Mint mondta: mindig is környezetmérnök szeretett volna lenni, ezért választotta a bajai főiskolát, és képekről nagyon megtetszett neki a város.

 

A főiskola vezetősége évekkel ezelőtt elkezdte az intézmény külföldi népszerűsítését, a Stipendium Hungaricum program pedig finanszírozza a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait. Vannak diákok – elsősorban kínaiak –, akik elsősorban nyelvtanulási céllal érkeznek, az intézmény azonban bízik abban, hogy további tanulmányokra is az Eötvös József Főiskolát választják majd.

BajafelsőoktatásEötvös József Főiskola