2020.10.31, Szombat

Nem semmi ez egy bajai lánytól

2016.08.10. 08:03

Harmadik aranyérmét szerezte meg ma hajnalban Hosszú Katinka 200 m vegyesen Rióban, pedig állítása szerint sok minden elrontott, nem volt a legjobb formájában.

Hirdetés

Ha valaki nem a legjobb formájában úszik egy olimpiai rekordot, azután hogy 400 m vegyesen óriási világcsúccsal, majd 100 m háton minden idők második leggyorsabb úszásával is diadalmaskodott, az minimum egy főhajtást érdemel. Nem csoda ha ámulva nézi őt a világ.

"Ez a mai nem volt a legjobb, rengeteg mindent elrontottam, de azért versenyeztem folyamatosan, hogy ha még nem is vagyok a legjobb formában, akkor is én érintsem meg elsőnek a falat" - nyilatkozta az éjszakába nyúló sajtótájékoztatón a szám világbajnoki címvédője és világcsúcstartója, aki "gyengébb" szereplése ellenére 2:06.58 perces olimpiai rekorddal győzött. "Nagyszerű érzés, úgy jöttem ide, hogy még nem is volt olimpiai érmem, most pedig már három aranyérmem van".        
 

A 27 éves bajai versenyző 2000 óta az első női úszó, aki három egyéni aranyérmet nyert, Sydneyben ez a holland Inge de Bruijnnek sikerült. Katinka ráadásul beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe - szintén éremesélyesként. Ezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta, nem gondolt még erre, továbbra is csak az a célja, hogy élvezze a versenyzést.
    
Katinka lett a riói játékok első triplázója, de hozzá hasonlóan szintén már három diadalnál tart minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps (20 olimpiai érem), de utóbbi két sikerét is váltóval aratta, míg a bajai úszó valamennyit egyéniben.

Férje és edzője, Shane Tusup a szokásos stílusban, torkaszakadtából biztatta Katinkát

 

BajaHosszú Katinkaolimpia

Hirdetés

Hirdetés