2023.10.03, Kedd

Felavatták a méltó helyre került Anya gyermekével szobrot Baján

2016.06.21. 11:27

Balázs István alkotása, az Anya gyermekével hosszú évtizedekig a Kölcsey utcai varroda előtt állt, ám június 20-án hivatalosan is áthelyezték a Bajai Szent Rókus Kórház új épülete előtt kialakított parkba.

Hirdetés

Balázs István alkotása, az Anya gyermekével hosszú évtizedekig a Kölcsey utcai varroda előtt állt, ám június 20-án hivatalosan is áthelyezték a Bajai Szent Rókus Kórház új épülete előtt kialakított parkba. A bensőséges avatóünnepséges a művész családtagjai is részt vettek.

A szobor avatásán Csubákné Besesek Andrea alpolgármester mondott köszöntőt.

– Fontos képességünk az emberi értékek felismerése, gyarapítása, továbbadása. Csoda az anyaság, az anya és gyermek közti kapcsolat, ahogy csoda ez a szobor is, mely most a lehető legméltóbb helyre került. Immár a szülészet és a gyermekosztály közelében áll. Köszönet dr. Tóth Gábornak az ötletért, Zsigó Róbert államtitkárnak a kezdeményezésért és Fercsák Róbert polgármesternek az áthelyezési folyamat elindításáért – mondta az alpolgármester. Hozzátette: valamennyien édesanyák vagy gyermekek vagyunk, mindenki merítsen erőt az alkotásra tekintve.

Dr. Tóth Gábor főigazgató arra emlékezett, hogy amikor a Kölcsey utcában járt, gyakran megcsodálta a szobrot.

– Úgy érzem, az új épület mellett méltó helyre került az alkotás. Örülök neki, hiszen itt lesz a fiatal hölgyekből anya. Köszönöm az önkormányzat segítségét, a környék is megszépült - mondta.

Az ünnepség végén a Szent László óvoda adott műsort, majd az ovisok virágot helyezet el a szobor körül. 

Az eseményen a szobor alkotójának, Balázs Istvánnak a családtagjai is részt vettek. 

A képen balról jobbra Szabó Regina, Balázs Zsófia és Lukácsné Balázs Mária 

Lukácsné Balázs Mária a szobrász leánya, Balázs Zsófia az unokája, Szabó Regina pedig a dédunokája: mindhárman Budapestről érkeztek, és boldogan vettek részt az avatáson.  Lukácsné Balázs Mária a baja.hu-nak elmondta: 1961-ben jelen volt édesapjával együtt a szobor leleplezésén.

– Első osztályos lehettem, amikor elkészült az alkotás édesapám műtermében, a Százados úti művésztelepen. A szobor anya alakját saját édesanyjáról, a gyermeket pedig kisfia gyermekkori fotójáról mintázta apám. Nagyon jó érzés látni, hogy ez a szívünknek olyan kedves alkotás méltó helyre került, a kórház szülészetének közelébe. Nagyon örülök neki, hogy Baján ennyire megbecsülik édesapám munkáját – mondta a család nevében az alkotó lánya.

 

forrás: baja.hu/Géczy Zsolt és Sándor Boglárka

fotók: baja.hu/Szádeczki Attila és Sándor Boglárka

Galéria

BajaKultúraszobor avatásszülészetbalázs istván