2022.08.15, Hétfő

Öt éves a Bácskai Kultúrpalota

2016.05.09. 10:40

A Bácskai Kultúrpalota színház- és koncertterme változatos programoknak ad otthont immár 5 éve, pénteken ünnepelték az intézmény fennállásának ötödik évfordulóját. 

A Bácskai Kultúrpalota színház- és koncertterme változatos programoknak ad otthont immár 5 éve, pénteken ünnepelték az intézmény fennállásának ötödik évfordulóját. Az épület kiválóan alkalmas zenei rendezvények, kamaraszínházi előadások, közönségtalálkozók, önálló estek, bemutatók, díjkiosztó ünnepségek, konferenciák és filmvetítésekre megtartására. Az ünnepségre egyenesen Olaszországból érkezett két fiatal, igen elismert művész, hogy hamisíthatatlan mediterrán hangulatú dalesttel örvendeztesse meg a bajaiakat. Domenico Menini operaénekes és Denis Biancucci zongoraművész évek óta alkot sikeres duót, most itt kápráztatta el a közönséget.

A ház betölti szerepét! – jelentette ki Zsigó Róbert államtitkár, Baja és a térség országgyűlési képviselője május 6-án a Bácskai Kultúrpalotában, az intézmény fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelve. A honatya visszautalt ezzel az öt évvel ezelőtti intézmény-átadón mondott köszöntőjére, amelyben kifejtette, hogy a Bácskai Kultúrpalota közművelődési színtérként a környék sokszínű kultúrájának, hagyományainak, művészeinek, programjainak biztosít majd otthont. Köszönetet mondott a fenntartó Baja Marketing Kft.-nek, valamint a közönségnek, akik alkalomról alkalomra megtisztelik érdeklődésükkel, jelenlétükkel a rendezvényeket.

Az államtitkár ugyanakkor örömteli, a város kulturális életét nagyban befolyásoló hírt is megosztott a szép számban egybegyűlt érdeklődővel: a bajai Türr István Múzeum 137 millió forintot nyert egy pályázaton teljes körű felújításra, így hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok.

A Bácskai Kultúrpalota, amely a 20. század elején főként kereskedelmi célok betöltésére épült – és amint azt az est házigazda tisztét ezúttal is betöltő Pethő Attila zenepedagógus elmondta: Reich Farkas és fiai áruházaként üzemelt hosszú idő át – ezúttal is különleges élményt kínált az ünneplésre egybegyűlteknek: egyenesen Olaszországból érkezett két fiatal, igen elismert művész, hogy hamisíthatatlan mediterrán hangulatú dalesttel örvendeztesse meg a bajaiakat. Domenico Menini operaénekes és Denis Biancucci zongoraművész évek óta alkot sikeres duót, körbeturnézva a világot. 

Magyarországon is többször felléptek már, Baján azonban most első ízben jártak, de azonnal megtalálták az utat a szívekhez, bebizonyítva, hogy a zene világnyelvét mindenki megértheti, különösebb nyelvtudás nélkül is. Az olasz művészek olyan műfajokat hoztak el, mint a hazájukban nagy hagyományokkal bíró bel canto és nápolyi dal, de klasszikus operaáriák és zongorafantáziák is felcsendültek előadásukban, amely nem nélkülözte a jó arányban vegyített játékosságot, manírt, cseppnyi vagányságot. A közönség szeretettel fogadta a Sorrentói szerenád összes darabját, helyenként az éneklésbe is bekapcsolódva. Domenico Menini egyforma tűzzel adta elő a jól ismert, népszerű olasz dalokat (Volare, O, sole mio, Funiculi, funicula), a világslágereket (Frank Sinatra: My way) és az operaáriákat, jó érzékkel használva ki a helyszín adottságait és a közönség hangulatát, Denis Biancucci keze alatt pedig életre keltek a zongora billentyűi. A kétrészes koncert megérdemelt sikert aratott, a napfényes Itáliába szóló képzeletbeli utazás – köszönhetően az értő idegenvezetőknek – megvalósult.

forrás: baja.hu / bacskaikulturpalota.hu

Galéria

BajaKultúraBaja Marketing Kft.Bácskai Kultúrpalota