2024.04.23, Kedd

Megyei távhőszolgáltatók voltak terítéken

2016.03.03. 11:33

A Kecskeméti Termostar Kft. és a Baja Energetika Kft. tevékenységét vizsgálta az Állami Számvevőszék a 2011-2014-es időszakra nézve. A kecskeméti cég jelesre vizsgázott, Baján viszont vannak hiányosságok.

Hirdetés

Mindkét társaságnál a közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenységének szabályszerűségét vizsgálták.

Az 1993-ban alakult Termostar Kft. az általa szolgáltatott hő 84 százalékát lakossági fogyasztóknak, 10 százalékát állami vagy önkormányzati intézményeknek, 6 százalékát egyéb közületi felhasználóknak értékesítette. Az ÁSZ gyakorlatilag nem talált szabálytalanságot a cég működésében, csupán kisebb hiányosságokat tárt fel a pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó szabályzatok aktualizálása kapcsán.

A gazdálkodás szabályszerűségének javítása érdekében a társaság ügyvezető igazgatójának három, az Önkormányzat szabályszerű működésének elősegítése, továbbá az önkormányzati tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítésére Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterének egy javaslatot tett az ÁSZ.   

A Baja Energetika Kft. működését 2007-ben kezdte meg, kizárólagos tulajdonosa 2009-től Baja Város Önkormányzata. A társaság 2011-2014 között 1987 lakás és további hat intézmény számára szolgáltatott fűtést és használati meleg vizet Baja területén. 

Az ellenőrzés a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó szabályzatok területén is számos szabálytalanságot, hiányosságot tárt fel.

A gazdálkodás szabályszerűségének javítása érdekében a társaság ügyvezető igazgatójának négy, az Önkormányzat szabályszerű működésének elősegítése, továbbá az önkormányzati tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítésére Baja Város polgármesterének három, Baja Város jegyzőjének pedig kettő javaslatot tett az ÁSZ.  

Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését. Célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.   

Galéria

BajaÁllami számvevőszéktermostarbaka energetikatávhőellenőrzés