2021.05.11, Kedd

Bácskai finomságokat díjaztak

2016.06.06. 09:43

Kiváló bácskai termék megnevezést viselhetnek a következő egy évben azok a finomságok, amelyek megkapták az elismerést június 4-én, a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara által negyedik alkalommal megszervezett Bácskai Napon Baján, a Kultúrpalotában. Ismét tucatnál is több helyi termékről bizonyosodott be, hogy igen magas színvonalat képviselnek, amelyről a közönség is meggyőződhetett, hiszen termékbemutató, kóstoló és vásár kísérte a díjátadást.

A megnyitón Györökné Mészáros Eszter, a BKMKIK elnöke elmondta: az iparkamara a vállakozók ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, de szívesen szervez olyan ünnepélyes eseményeket is, amelyek népszerűsítik a szakmai zsűri által elbírált helyi termékeket. Megköszönte az ökormányzat és a Baja Marketing Kft. állandó támogatását is. Előbbi nevében Vedelek Norbert alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, tolmácsolva a rendezvény két fővédnöke, Zsigó Róbert államtitkár és Fercsák Róbert polgármester üdvözletét. Kifejtette: a helyi vállalkozóknak kell leginkább megküzdeniük az európai uniós elvárásokkal, az állandó ellenőrzésekkel, ugyanakkor azonban ők öregbítik leginkább a bácskai termékek jó hírnevét.

A Kincses Bácskaként is emlegetett tájegységhez hozzátartoznak a szerbiai oldalról (Zombor, Nemesmilitics) érkező kiállítók is, akik közül szintén többen érdemeltek díjat, így Szévald István, a Zdravo Produkt és Alekszander Davic is büszkélkedhet a címmel. A helyi és környékbeli termelők közül pedig idén Stranszki Julianna, Etsberger Teréz, Kecskés János (Szeremle), a Házi Piros Paprika Kft., a Kápolnás Szikvízüzem Kft., a Vidéky Ökoporta (Szeremle), a Bátyai Savanyító Kft., Taskovics Tiborné, a Bajai Ökoporta, a Szente Fűszer Bt., Vecsernyés IrénKőszegi Jánosné (Bátmonostor), a Tíz-Tíz Vízöntő Kft. (Sükösd), a Zolland Family Kft., Göldner Tibor, a Sümegi és Fiai Pincészet és a Bácsalmási Közszolgálati Közhasznú Kft. egy vagy több terméke viselheti csomagolásán egy éven át a Kiváló bácskai termék jelzést.

Az ünepélyes megnyitó keretében további díjakat is kiosztottak. Az iparkamara által meghirdetett rajzversenyre a Lőkert sori és a Szent László óvoda kicsinyei küldték be alkotásaikat, minden kis rajzoló oklevelet és ajándékot vehetett át. A délelőtt további részében bárki megízlelhette a kiállítók által szakértelemmel előállított és szeretettel kínált finomságokat, miközben a Bajai TáncSport Egyesület, a Bajai Fiatalok Színháza , a Fashion Dance csoport és a Liszt Ferenc AMI növendékei szórakoztatták a közönséget.

A kiállítók között akadtak olyanok is, akik első ízben vettek részt a rendezvényen, és máris kiugró sikert arattak. A Bajai Ökoporta például három termékével is  - Pokol Tüze paprikakrém, házi ketchup és bácskai fűszerkeverék – kiérdemelte a zsűri elismerését. A családi vállalkozást Bányai György és Bányainé Gunics Tímea működteti, sok-sok szülői, nagyszülői segítséggel, támogatással. – Két éve kezdtünk zöldség- és fűszernövény-termesztéssel foglalkozni, azóta már többféle terméket kitaláltunk. A ketchup receptje nagyanyai örökség, de a zöldségkrémek előállítását mi magunk találjuk ki. Minden felhasznált alapanyag saját termesztésű, tartósítószer- és adalékanyagmentes – ismertette Bányainé Gunics Tímea. Kínálatukban a többféle paprikakrém mellett bab- és padlizsánpástétom, csatni, ajvár és még sokféle finomság szerepel. Érdemes ellátogatni honlapjukra is: www.bajaiokoporta.hu.

Mogyoró- és diókrémért vehetett át elismerést Vecsernyés Irén, akinek családja 60 éve főz lekvárokat. Férjével ketten hét éve kezdtek vállalkozás-szinten foglalkozni gyümölcstermesztéssel, fügekertjüknek az egész országból csodájára járnak, csoportok is szívesen látogatják. 34 féle alaplekvárt kombinálnak, nagy kedvvel kísérleteznek új, különleges, egymással harmoninzáló ízekkel (pl. birs és szilva). A www.amilekvarunk.hu honlapon többet is megtudhatunk a nem mindennapi vállakozásról és az ízletes lekvárokról, gyümölcskrémekről, amelyeket az egész országban forgalmaznak.

forrás: baja.hu/Sándor Boglárka

fotók: baja.hu/Kelemen Áron

Galéria

BajaGazdaságKiváló Bácskai Termékbácskai nap