2024.04.18, Csütörtök
Advent idején is ellenőriz a fogyasztóvédelem
pixabay - illusztráció

Advent idején is ellenőriz a fogyasztóvédelem

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2019.12.12. 08:00

A vásárlók a karácsonyt megelőző időszakban találkoznak a legtöbb kedvezményes figyelemfelhívással, reklámmal. Ebből adódóan a prioritást élvező szezonális termékeken túlmenően a fogyasztóvédelem valamennyi kedvezményes terméket bevizsgál.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkatársai az ellenőrzéseket 2019. november 18. és december 31. között, az adventi felkészülés jegyében támasztott fogyasztói igényeket kiszolgáló kereskedelmi egységekben, piacokon, ünnepi vásárokon az általános kereskedelmi feltételek meglétére, az árfeltüntetés és árfelszámítás megfelelőségére irányulóan végzik.

A Fogyasztóvédelmi Osztály munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a reklámújságokban és szóróanyagokon tömegesen megjelenő különleges ajánlatokra, az üzletek akciós hirdetéseire és szezonális kiárusításaira, az esetleges megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok feltárása érdekében.

A fentiek figyelembevételével néhány biztonsági tippre is érdemes odafigyelni az online vásárlásoknál, hiszen az ünnepi szezon közeledtével a nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni, ezért érdemes a következőkre odafigyelni:

Ne a kapott linken keresztül vásároljunk!
Egy remek ajánlat reményében ne a hirdetésre kattintva, illetve az e-mailban kapott linken keresztül adjuk le rendelésünket! Mindig keressük meg az eredeti weboldalon a terméket és onnan rendeljük meg azt!

Vigyázzunk a hamis webshopokkal!
A kiberbűnözők a valós webshopok arculati elemeinek felhasználásával képesek olyan megtévesztő weboldalakat kialakítani, amelyek szinte teljesen úgy néznek ki, mint az eredeti. Szerencsére árulkodó lehet az URL és a domain név, ezért figyeljünk arra, hogy ezek tartalmaznak-e extra karaktereket, elütéseket!
Vásárlás előtt célszerű megtekinteni a http://www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu/ oldalon elérhető adatbázist. Itt azok a webáruházak szerepelnek, amelyek külön kormányrendeletben meghatározott súlyos jogsértést követtek el.

Válasszuk a legbiztonságosabb fizetési módot!
Ha már kiválasztottunk a webáruházat és a terméket, tanácsos figyelmet fordítani a fizetési módokra és a szállítási feltételekre. Az e-kereskedelemre is vonatkozik, hogy a termék árát, vagy a szolgáltatás díját egyértelműen, adóval és egyéb járulékos költségekkel (pl. szállítási díjjal) együtt kell feltüntetni. A webáruházak általában többféle fizetési módot biztosítanak a vásárló részére, amelyek közül a legbiztonságosabb az utánvét.

AktuálisAdvent fogyasztóvédelmi ellenőrzésBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal