2024.05.23, Csütörtök
Daruünnep a Szegedi Fehér-tónál
Kiskunsági Nemzeti Park - Puskás József

Daruünnep a Szegedi Fehér-tónál

Kiskunsági Nemzeti Park

2019.11.08. 15:11

Idén már 8. alkalommal rendezi meg a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. 2019. november 9-én a Szegedi Fehér-tónál várják az érdeklődőket, ahol több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a családi programok, melyek a délutáni darubehúzással zárulnak.

Hirdetés

Az ősz természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a Szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több daruleső túrát is szervez ebben az időszakban, a Fehértavi Darvadozás azonban több ennél. November 9-én változatos programokkal várják a családokat a rendezvényközpontban, a szatymazi Postakocsi Csárdánál. Állatbemutató, játszóház, kézműves foglalkozások, lovaskocsizás, madárgyűrűzési bemutató is színesítik a napot. 15:00 órakor Sándorfalváról indul a darunéző túra, amikor megtekintjük a Fehér-tó napnyugta előtti darumozgalmát.

 

Programok:
6:00 Hajnali túra a Fehér-tóhoz. Találkozó és indulási helyszín: Sándorfalva, Macskási gyep

7:00-13:00 Programok a Szalakóta Látogatóközpontban (Sándorfalva): madárgyűrűzés, szakvezetéses túrák, játszóház, vetélkedő. Szervező: MME Csongrád megyei csoport
8:00-13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig, ára 1000 Ft/fő.
9:00-15:00 Programok a Postakocsi Csárdánál (Szatymaz): játszóház és kézműves foglalkozás, természetrajzi előadás a darvakról, helyi termék bemutató, a Szegedi Vadaspark bemutatkozása, lovaskocsizás. (A lovaskocsizás ára 200 Ft/fő.)
11:00 Bemutatkozik Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája
12:00 Gyermekrajz pályázat eredményhirdetése
13:00 Tóth Gábor vadállat-bemutatója
15:00 Daru búcsúztató – a darvak esti behúzásának megtekintése szakvezetőkkel. Indulás: Sándorfalva, Macskási gyep
18:00 Fotós futam eredményhirdetés és vetítés a nap képeiből (Postakocsi Csárda)

AktuálisKiskunsági Nemzeti Parkdaruünnep