2024.03.28, Csütörtök
Kárpát-medencei nomád viadal is színesítette a szanki Kiskun Emlékhely avatóját
bacskiskun.hu

Kárpát-medencei nomád viadal is színesítette a szanki Kiskun Emlékhely avatóját

bacskiskun.hu

2019.06.25. 08:00

A Kiskun Emlékhelyen 21. századi technikával mutatják be 600-700 év teljes történelmét, beleértve a kunok letelepedését és magyarságba történő beolvadását. A látogatók egy történelmi tanösvényt végigjárva ismerhetik meg a kunok Kárpát-medencei történetét, mindennapi életmódjukat.

Hirdetés

Az emlékhelyen látható az ott feltárt, kettős körárokkal védett középkori templomrom és a cölöpsánccal körbevett temető, továbbá felépítettek négyféle háztípust: jurtát, Árpád-kori földházat, egy 14-15. századi kun lakóházat és egy 19. századi tanyát is. A 4,5 hektáros terület – melyre 350 millió forintot nyert Szank a településfejlesztési forrásokból -, harminchárom kun település összefogását is szimbolizálja.

Az ünnepélyes avatón elmondott beszédében Nagy István agrárminiszter kiemelte: „a kunok hűsége, bátorsága és elszántsága példamutató, amelyből tanulni kell. A szankiakat pedig köszönet illeti, hogy nem feledték értékeiket, hogy büszkén vállalják történelmi gyökereiket, hogy hisznek a múlt igazságában és ezért tovább örökítik a magyar hagyományokat a következő nemzedékeknek.”

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője köszöntője során hangsúlyozta: mélyen megérintette a kunok szabadságvágya, összetartozásának tudata, a kun történelmi hagyományokat ápoló egyesületek rendkívül gazdag világa. Beszéde végén szólt arról is, hogy készülőben van egy kun képes lexikon, amelyben a szanki emlékhely is helyet kap.

A megyei önkormányzat képviseletében Temesvári Péter jegyző gratulált a TOP-keretből megvalósult beruházáshoz, ami fontos szerepet tölthet be a jövőben a megye turizmusában is. Mint fogalmazott: Szank nagyot alkotott és megyénk egyik ékköve lett a Kiskun Emlékhely.

Az avató idején kezdődött az emlékhely területén az I. Kárpát-medencei Nomád Viadal, melyen hagyományőrző lovasok mérik össze tudásukat. A megmérettetésre az anyaországbeli hagyományőrzők mellett az elszakított országrészekből, Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Muraközből és Horvátországból is érkeztek lovasok.

AktuálisKárpát-medence nomád viadalKiskun EmlékhelySzankBács-Kiskun megyeemlékhely avatás