2024.03.28, Csütörtök

Virslik a fogyasztóvédelem célkeresztjében

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2018.12.28. 19:02

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szokásos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra.

Hirdetés

Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

 

A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

 

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte. Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez itt érhetőek el.

 

A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak.

Aktuálisszilvesztervirslifogyasztóvédelem