2024.03.28, Csütörtök

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

mti

2018.12.08. 10:23

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a Csongrád megyei Zsombón a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft., annak érdekében, hogy biztosan az engedélyezett tartományon belül tartsák a hálózati feszültséget. 

Hirdetés

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tájékoztatása szerint a terjedő megújuló energiatermelés miatt az elosztó hálózatoknak egyre inkább meg kell felelniük az új, a korábbiaktól jelentősen eltérő különböző igényeknek. Az új energiatárolók üzembe helyezésének legfőbb célja a hálózati feszültség megengedett tartományon belül tartása, valamint az energia betárolása csúcsidőszakban és csúcson kívüli kitárolása.

A vállalat Zsombón és Kecelen kisfeszültségű hálózatra csatlakozó energiatárolókat, a Csongrád megyei Óföldeák külterületén pedig egy középfeszültségű hálózatra csatlakozó rendszert telepít a közeljövőben. Utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, a projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a telepítéssel, amelyet kiértékelési és tesztelési szakasz követ.

A közlemény idézi Alkér Zoltánt, a Nemzeti Közművek infrastruktúra vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: az energiatárolók működésével a napelemes rendszerek generálta nagyobb feszültségszint esetén töltik, alacsonyabb feszültségszint esetén pedig kisütik az akkumulátorokat; ezeknek az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük lesz a háztartási és hálózati napelemes energiatermelés kezelésében.

AktuálisBács-Kiskun megyeKecel energiatároló