2024.04.20, Szombat

Újabb értékekkel bővült Kecel kincsestára

vira.hu

2017.12.06. 09:46

Kecel Város képviselő-testülete 2015 őszén alakította meg a Keceli Települési Értéktár Bizottságot, majd létrehozták a helyi értéktárat, mely a javaslatok alapján folyamatosan bővül, így lehetőség van a település értékeinek megóvása mellett arra is, hogy közkincsé tegyék őket.

Hirdetés

A Keceli Értéktár Bizottság 5 főből áll, elnöke: Kiss Csaba, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Bács-Kiskun megyei elnöke. Bizottsági tagok: Benyák Ferenc – a Városi Múzeum igazgatója, Herczeg Attila – a keceli értékek kutatója; Kovács Anna – a Nyugalmazott Köztisztviselők és Közalkalmazottak Klubjának vezetője, a keceli emlékművek megívásának szervezője és Widnerné Fenyvesi Bernadett – a Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója. 

 

 

A szombati rendezvényt a Kéknefelejcs Népdalkör előadásával kezdték, majd a tárlatot dr. Bankó Ágnes – Kecskemét város aljegyzője, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság referense nyitotta meg. A köszöntőket követően átadásra kerültek az új megyei értékeket megörökítő oklevelek is, melyeket Haszilló Ferenc, Kecel város polgármestere és Kiss Csaba, a Keceli Értéktár Bizottság elnöke adták át. 

 

 

„Zsidó temető” a Keceli Értáktár „kulturális örökség” és „épített környezet” kategóriájában is felvételre került. Az oklevelet Haszilló Ferenc vette át. „Alfa harangláb – Kecel városközpont” felvételre került a Keceli Értéktár „kulturális örökség” és „épített környezet” kategóriájában. Az oklevelet Haszilló Ferenc, az érték őrzője vehette át. „Kulturális örökség” kategóriáját gazdagítja: Tóth Lászlóné Filus Ilona (Fitó Ica) irodalmi munkássága; Lovász László Kecel sport területén végzett munkássága; Nánai István fényképészmester munkássága és fotóarchívuma; Szilvarotyogtató és Szilva Bringatúra, az értéket őrző intézmény a Városi Könyvtár és Művelődési Ház; Lebó Ferenc szobrászművész, éremművész köztéri szobrai Kecelen – Patachich Gábor mellszobra, Leány nappal és holddal; Eskulits Tamás szobrászművész köztéri szobrai Kecelen – Római istenek kútja,
A magyar szabadságharcok emlékműve; Liska Pál népzenei hagyományőrző tevékenysége; Udvarhelyi István címzetes nyugalmazott iskolaigazgató Kecel közművelődéséért, közoktatásáért, sportjáért és közösségéért végzett tevékenysége; Wiedner János népzenei hagyományőrző tevékenysége, Juhász Anikó hagyományőrző tevékenysége, Ferróné Mencsik Rita alkotói tevékenysége. 

Galéria

AktuálisKecel Keceli Települési Értéktár Bizottságértéktár