2024.03.28, Csütörtök

Turisztikai Látogatóközponttá alakítják a volt Cabernet fogadót – 180 milliós fejlesztés Hajós-Pincefaluban

kalohirek.hu

2017.12.01. 18:22

Hosszú évek óta az enyészeté Hajós-Pincefalu központjának meghatározó épülete, az egykor virágkorát élő Cabernet fogadó, amely hamarosan a megyei Területi Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 180 millió forintból újul meg. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester augusztusban írta alá a beruházás pénzügyi fedezetéről szóló támogatási szerződést, és mint megtudtuk, azóta az új funkcióhoz igazított tervezés is megkezdődött.

Hirdetés

A polgármester asszony portálunknak arról számolt be: a Hajós-Pincefaluban lévő, központi elhelyezkedésű (Orbán szoborral szemben), jelenlegi állapotában is mutatós épület 

ÚJ FUNKCIÓT KAP:

Immár az önkormányzat tulajdonában lévő egykori fogadóból egy olyan Turisztikai Látogatóközpontot alakítanak ki, amelyben.

A HAJÓSI SZŐLŐTERMESZTÉS, BORKÉSZÍTÉS, A PINCÉK KIALAKÍTÁSÁNAK TÖBB SZÁZ ÉVET FELÖLELŐ TÁRGYI EMLÉKEI MELLETT A MA SZŐLŐMŰVELŐINEK, BORÁSZAINAK MUNKÁJÁT, BORAIT IS BEMUTATJÁK.

A pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy ilyen méretű és minden bizonnyal impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából és 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék, köztük Villány hasonló pincerendszerét felülmúlja.

A Látogatóközponttól, mint turisztikai attrakciótól azt is remélik, hogy új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

Talán nem árt, ha a fiatalabb generációk is tudják: az épület felújítása nem az önkormányzat hibájából késett.

Az egykor évtizedeken át híres vendéglátóhely a rendszerváltozás és az azt követő évek emblematikus megjelenítője. Egyfajta nosztalgikus lenyomat, hiszen a nagyüzemi szőlőtermesztéséről és bortermeléséről híres Hosszúhegyi Állami Gazdaság építette, majd fogadóként, vendégházként üzemeltette. A konyhájáról híres étterem és pince számtalan nagy rendezvénynek, neves eseménynek adott helyet.

 

 

A fogadó a Cabernet nevet az itt jelenleg is készített Cabernet borról kapta, amely akkor és ma is méltán érdemelte ki a hajósi dombok „vörös gyermeke” címet.

Az épület és annak rusztikus berendezése a nagy állami gazdaságok közismert felszámolása után került az akkor még szintén csúcson lévő, a Hey-Ho gyümölcslevekről ismert, érsekhalmai székhelyű ELMA (Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.)tulajdonába.

Sajnos 2012 után ez a cég is beszüntette tevékenységét, így az épületet Hajós Város Önkormányzata már a felszámolótól vette meg. Forrás híján a város a megvalósításhoz csak az idén meghirdetett TOP-os pályázat sikeres elnyerése után kezdhetett. 

Aktuálisfejlesztésturisztikai LátogatóközpontCabernet fogadóHajós-Pincefalu