2024.07.15, Hétfő
A retró jegyében zajlik az idei Flora Virágfesztivál Kecelen
Facebook - FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás

A retró jegyében zajlik az idei Flora Virágfesztivál Kecelen

MTI

2017.12.01. 20:20

Az 1960-as, 70-es és 80-as éveket idézi meg a 31. Flora Virágfesztivál Kecelen, amelyhez tizenötödik alkalommal kapcsolódik az Országos Fazekas Kiállítás - közölte a szervező, keceli önkormányzat nevében, Gyalogné Klajkó Eszter az MTI-vel.

A rendezvényszervező elmondta: a december 1-jén kezdődő, háromnapos programsorozatra az ország minden tájáról érkeznek virágkötők, virágtermelők, hogy virágkölteményeikkel bemutatkozzanak a nagyközönség előtt. A keceli sportcsarnokban zajló virágfesztivál idei témája a retró, így a mintegy 40 kiállító ennek szellemében alakítja ki standját.     

Beszélt arról is, hogy a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének együttműködésével rendezik meg az országos ifjúsági kötészeti versenyt, amelyen öt szakközépiskola tanulói vesznek részt. A versenyfeladatok közül néhány szintén a 60-as, 70-es és a 80-as éveket, az akkor használt technikákat és eszközöket idézi. A kiskertépítő felhívásuk az óvodásokat és az általános iskolásokat szólította meg. A csoportok növényültetéssel, valamint természetes anyagok és dekorációs kellékek felhasználásával a "Szüleink mesehősei, retró mesekert" téma mentén alakították ki kiskertjeiket.     

A virágfesztivál mellett tizenötödik alkalommal megszervezett fazekaskiállításon az ország 30 fazekasa mutatkozik be élő műhellyel és népi mesterségek bemutatójával. Az idei kiállítókról katalógus is készült.

A hétvégén az akasztói Kalmár Benedek tökfaragás-, tökfestés-bemutatót, Gombás Attila és Halmos Monika foodstylist pedig Kösd vagy kóstold címmel különleges kötészeti bemutatót és ehető virágos kóstolót tart az ünnep jegyében.     

Állandó programok között a sportcsarnokban Bubutimár Éva Manóvilág kiállítása, Csomák Lászlóné paverpol tárlata, valamint a Retró a síneken című, a kecskeméti TGV2000 Vasútmodellező Klub terepasztalainak bemutatója szerepel. A könyvtárban retró játékkiállítás, érték-tárlat, Borbényi István karikatúra kiállítása, a múzeumban pedig Kovács Sándor amatőr természetfotós kiállítása lesz látható. Az iskolák épületeiben virág- és karácsonyi vásár, kézműves kuckó és kisállat-kiállítás várja az érdeklődőket. Szabadtéren pedig a Keceli ízek utcája és vására, valamint a munkagépeket felsorakoztató Gazdák udvara lesz látogatható.     

A programokat mindhárom napon a város adventi koszorújánál megtartott közös gyertyagyújtás zárja.

AktuálisvirágkötőkKecel virágtermelőkvirágfesztivál