2023.09.23, Szombat

Virágaink téli álma

infokiskunfelegyhaza/PROAKTIVDIREKT.COM

2017.11.13. 07:00

A legtöbb hobbikertész által ismert problémakör az évelő növények teleltetése. Mivel mindenki megpihen a téli időszakban – legalábbis ideális esetben – az évelő virágok is megpihennének. A probléma abban rejlik csak, hogy hova, hogyan, mennyire sötét, mennyire hűvös helyre kell őkelmüket aludni tenni.

Hirdetés

Fagymentes hely, az igazi rejtek
Ősszel mindenképp fagymentes helyre kell őket eldugni, akkor mindenképp, ha következő tavasszal-nyáron virágpompában szeretnénk látni őket Sokszor rontjuk el azzal, hogy vagy egyáltalán nem, vagy pedig túllocsoljuk őket nagy gondoskodásunkban. Ha egész télen nem kap vizet, az atomjaira hulló, teljesen száraz földlabdát elnézve ne csodálkozzunk azon, hogy tavasszal nem sok minden történik szegény virággal. Ahogy az sem jó, ha ebben a téli pihenő időszakban tocsogósra öntözzük. Meg kell találni azt az egészséges átmenetet, amivel nem ártunk.

Vegyünk sorra néhány növényt a teljesség igénye nélkül, a leggyakrabban előforduló terasz- balkon – és erkélydíszek közül.

Muskátli
Szinte minden kertben, balkonon előforduló növény, az egyik legnépszerűbb. Télire eltevése nem bonyolult, annyit kell tennünk, hogy kivesszük a töveket a ládából metszett állapotban, amennyit csak tudunk egymás mellé teszünk a ládában, és hűvös, de soha nem fagyos helyen tároljuk, viszonylag ritkán, három hetente locsolva. Sokan csinálják azonban azt, hogy egyáltalán nem veszik ki a növényeket, hanem ahogy voltak a ládájukban, vagy a cserépben félreteszik a téli tárolóhelyére és ritkán locsolva átteleltetik a muskátlit. Végeredményben ez is működő lehetőség.

Leander
Fontos, hogy ne túl világos, lehetőség szerint félhomályos hűvös helyre kell tenni, a házban lévő, de nem fűtött garázs általában be szokott válni. Lényeges, hogy mielőtt „eltesszük” téli álmára, nézzük át a növényt, hogy ne legyenek rajta pajzstetvek.

Citrusfélék
Hűvös, de nem fagyos helyen csakúgy, mint az eddigi növények, nagyon kevés locsolás mellett áttelelnek. A citrusféléknek nem feltétlenül kell sötét, vagy félhomályos helyiség, világos helyen is eltűrik a szűk hideg hónapokat.

Amennyiben van a kertünkben fagyérzékeny növény, elsősorban mediterrán örökzöldekre gondoljunk itt, tanácsos a növényt betakarni a hideg időszakra. Ugyanis, ha tartósan mínuszokat fogunk ki, mint ahogy arra volt példa pont a múlt évben is, ez károsíthatja pálmáinkat akár. Ilyen esetben érdemes a növény teljesen betakarni. Viszont arra figyeljünk oda, hogy erre speciális takarófóliát használjunk, mert a hagyományos fólia – ha átmenetileg kisüt a nap, és melegebb lesz a hőmérséklet – fóliasátorként viselkedik, és bizony könnyen lehet, hogy a növény „felébred”, hajtást hoz, ami aztán az újabb fagy érkezésekor megsemmisül.

Egy dolgot érdemes szem előtt tartani, hogy ha gondoskodunk a növényekről, odafigyelünk rájuk, tavasszal egészen biztosan meghálálják és újra ragyogni fog kiskertünk.

Aktuálisfagymentestéli pihenőteleltetésvirágokévelő növények