Hírös.Index logo
Főrovatok
Mellékletek
h i r d e t é s
Alrovatok
design-top

Hírlevél
Adja meg e-mail címét:

Mondj nemet a hazugságra: ne menj el népszavazni!
Témaindító: Kiss Ádám

A kormánykoalíciónak, azt hiszem, mindegy. De ha most győznek az igenek, akkor a Fidesz igazolva láthatja magát abban, hogy ehhez a népszavazási hisztériához hasonló módszerekkel vezet az út a hatalomba. Az pedig meglehetősen kínos következményekkel járhat, ha ezzel a demagóg politikával nyerik meg a 2010-es választásokat. A népszavazás számomra morális kérdés. Éppen ezért ügyelni fogok rá, hogy március 9-én még véletlenül se közelítsem meg a számomra kijelölt szavazókörzetet. Szokás mondani, hogy ha az állam véleménynyilvánítási lehetőséget ad az állampolgárának, azzal élni kell, de azt gondolom, a jelenlegi népszavazás ignorálása éppen olyan határozott véleménynyilvánítás, mint az igenek, vagy a nemek. Távolmaradásommal abba a láthatatlan rubrikába ikszelek, hogy nem kívánom támogatni azt a rövidlátó, káros és demagóg vetélkedést, ami az elmúlt időszak politikáját egyre jobban eluralja. Nem kívánom megerősíteni a kormánykoalíciót három átgondolatlanul és kapkodva bevezetett reformjuk legitimálásával, sem az ellenzéket abban a hamis ábrándokba kergető ígéretében, hogy ettől majd a kormány elsöprődik azonnal, és - tádám - minden jóra fordul. Azt szeretném, hogy a népszavazás eredménytelen legyen. Az eredménytelensége pedig mutasson rá arra, hogy olyan fajsúlyos, mindenkit érintő politikai kérdéseket, mint a vizitdíj, a tandíj, és a kórházi napidíj, nem a képviseleti demokrácia elvét kicsorbító és egyéb aggályokat felvető, demagóg mázzal borított, viszont jó drága népszavazásokkal kell megoldani, pláne nem a jelenlegi helyzetben. Az egész népszavazást eleve értelmetlennek látom. Mi lesz, ha "elsöprő többséggel" győznek majd az igenek? A kormány és a koalíció túlélte Őszödöt, túlélte a tüntetéseket. Veres János kínos gazdasági ügyei ellenére a helyén maradt, Kóka János úgyszintén, és még egyelőre az elnökválasztási botrányt is túlélte. Draskovics Tibor láthatóan bármihez ért, Szilvásy György pedig a jelek szerint még akkor is maradna, ha az Aurora cirkálóval lövetné a Parlamentet annak bizonyítására, hogy államellenes terror tombol hazánkban. Ezek után a Fidesz, amely az egész kampányt erre építette, miért olyan biztos abban, hogy a három reform visszavonását, aminek még csak közvetlen személyi konzekvenciái sincsenek, nem fogja túlélni a kormány? A népszavazás a képviseleti demokráciát is kérdőjelbe teszi. Hiszen azért szavazunk valakire négyévente, hogy a parlamentben, a választókerületben, az önkormányzatban képviselje az érdekeinket. Népszavazásra kiadni kérdéseket, pláne a népképviselet nevében aggályos dolog. Ha ez legitimmé válik, akkor innentől kezdve bármelyik parlamenti párt, a politika neki nem tetsző alakulása esetén bedobhatja a népszavazást. Számomra ez kicsit olyan, mintha a focimeccsen kétgólos hátrány esetén a közönséggel szavaztatnék meg a csapatomnak még legalább egy találatot. Ráadásul kifejezetten a hazugság ellen kampányolni egy akkora hazugsággal, mint az ezer forintos vizitdíj, arra hivatkozva, hogy úgyis biztos bevezetik majd, enyhén szólva demagóg, pont, mint annak idején a 23 millió román. Azt állítani, hogy a jövőben úgyis biztos meg fog történni, habár kézzel fogható bizonyítékaink nincsenek rá, megint csak meglehetősen aggályos: innentől kezdve azt mondok, amit akarok. Amit eddig leírtam, nem újdonság. A szokásos kormánybérencezéssel el is lehet intézni. Csakhogy. Ha a nemek nyernének, az sem lenne jó. Minden maradna a régiben, mehetnének tovább a "reformok", az Új Magyarország felé, de remélhetőleg már csak két évig. Viszont ha az igenek nyernek, attól a kormány nem biztos, hogy megbukik, ellenben a Fidesz ráléphet egy olyan útra, ami "közös jövőnk" szempontjából nem kevésbé lehangoló perspektíva. A kormánykoalíciónak, azt hiszem, mindegy. Elkúrták már annyira, hogy ha túlélik a népszavazást, 2010-ben buknak, de legalábbis bukniuk kell. Mivel azonban más politikai erő belátható időn belül nem valószínű, hogy felbukkan, és meghatározóvá válik, várhatóan a Fidesz lesz az egyetlen, amelyik 2010-ben leválthatja a jelenlegi garnitúrát. Ha most győznek az igenek, akkor a Fidesz igazolva láthatja magát abban, hogy ehhez a népszavazási hisztériához hasonló módszerekkel vezet az út a hatalomba. Az pedig meglehetősen kínos következményekkel járhat, ha ezzel a demagóg politikával nyerik meg a 2010-es választásokat. Ha győzni fognak, és ezzel a mostani szociális hablattyal állnak neki kormányozni, akkor azért, ha nem, azért. Előbbi esetben félő, hogy tovább folytatódik a kiforrott elképzeléseket, koherens ideológiát, középtávú programokat nélkülöző politizálás, ami nem fogja kihúzni a szarból az országot, amibe az elmúlt hat év kormányzása sikerrel belevitte. Ha viszont nem ez történik, és kénytelenek lesznek reálpolitizálni, akkor ugyanoda juthatnak, mint amit most a jelenlegi kormányon számon kérnek: hol a kampányban megígért Kánaán? Arról nem is beszélve, hogy a most a "zemberek" által leszavaztatandó kérdések ebben az esetben még vissza is üthetnek: mi lesz, ha kormányra kerülve szembesülniük kell az oktatás, vagy az egészségügy finanszírozási reformjának kérdéseivel? Hogyan fogják megmagyarázni, ha mégis be kell vezetni bármilyen díjat, hozzájárulást, satöbbit? Ha rálép a Fidesz erre az útra, félő, hogy a mostani elkeserítő hat év után újabb nyögvenyelős éveknek kell következnie, míg végre sikerül a vezérközpontú, pofabetömködős, mindenkinek kedvezni próbáló politizálásból kimászni. A népszavazás esetleges sikertelensége viszont figyelmeztető jel lehet. Ezért nem nem megyek el népszavazni.

db/lap 
54. Anonim válasz 2010.04.05. 21:39:10

Olcsóbb lesz a benzin,
Olcsóbb lesz a fűtés,
Olcsóbb lesz a gyógyszer,
S lesz kolbászkerítés,
Lesz nektek nemulass,
Lesz svéd nyugdíjrendszer,
Lesz majd Pintér Sándor,
De közbiztonság nem kell,
Lesz sok robbantás,
Lesz ingyen pálinka,
Nem lesz vérszerződés,
Nem bízok Jobbikba,
De kell a hatalom,
Így tán belemegyek,
S a jobbikkal is,
Ha kell kiegyezek.
Nem kell itt becsület,
Nem kell itt ígéret,
A birkanyáj ahogy mondom,
Az aképpen béget!
Nem lesz Vona Gábor,
Azért van a Sanyi,
Lesz koncepciós per,
Csak nem kell kimondani,
Lesz elszámoltatás is,
A Kivétel én vagyok,
Vagy ha nem így lesz,
Akkor kiborulok,
Esetleg az ügyészt
Majd pórázra kötöm,
Hogy mindent nekem kell,
Kivan már a tököm,
A hatalom a lényeg,
Az uniós pénzek,
Amit nem engedett lenyúlni
A sok MSZP-s féreg,
De most itt az idő,
Persze mondtam párszor,
Akkor is elhitték,
Mindenki úgy táncol,
Ahogyan én mondom,
Úgy kell annak lenni,
Nem lehet már hatból
Ötödször veszteni,
Bukott párt elnöke,
Újra nem lehetek,
Ezért én az ördöggel is,
Ha kell szövetkezek,
Csak a Fidesz van hát,
Menjetek szavazni,
Aki nem így tesz,
Azt meg kell majd vasazni,
Én vagyok a király,
Vagy ha nem, most leszek,
Megszorításokkal megfélemlítelek,
Mert ne gondold, hogy más lesz,
A hatalom a lényeg,
Ne merj ellenkezni,
Mert akkor neked véged!

53. Anonim válasz 2010.04.05. 21:10:51

CSAK A FIDESZ NE!

52. BSG válasz 2010.04.05. 14:21:39

Egy graffiti, ami eszembe jutott:
"Ha a választásoktól bármi is változna; BETILTANÁK!!!" :)

51. anonim válasz 2010.04.05. 13:23:20
anonim 2008.03.04. 19:29:07

Te pedig tipikus romboló politikai anarchista vagy. Azt mondod, ez se jó, az se jó. De akkor ne vezesse senki az országot?

Orbán sosem vezette az országot. Megvezetni sikerült neki (400%-os béremelés az egészségügyben és hasonlók), de mindig csak a saját jobbléte érdekelte. Jobblétre szenderülhetne már! Sokan örülnének neki.

50. anonim válasz 2010.04.05. 09:26:45

Azt mondja: "Csak a Fidesz" És ha NEM, akkor mi van? Nekem ne parancsolgassanak!
Majd én eldöntöm.

49. anonim válasz 2010.04.05. 09:14:15
anoním 2010.04.05. 08:13:43

Most el kell menni szavazni.

Bizony el kell menni. Én a magam részéről a Jobbikot támogatom mind a két szavazólapon, ugyanis a Viktor azt kérte, hogy ne osszuk meg. Hallgatok rá.

48. anoním válasz 2010.04.05. 08:13:43

Most el kell menni szavazni.

47. vazze válasz 2010.03.17. 14:31:09
én 2010.03.17. 13:55:39

ez az!!!! Végre valaki aki úgy gondolkodik mint én! Jelige: NE MENJ EL SZAVAZNI!

De akkor aztán utána kuss legyen, vazze\'!! :)

46. én válasz 2010.03.17. 13:55:39

ez az!!!! Végre valaki aki úgy gondolkodik mint én! Jelige: NE MENJ EL SZAVAZNI!

45. anonim válasz 2008.03.04. 19:29:07
anonim 2008.03.04. 18:16:05

Ki hazudik? Orbán Viktor. Éjjel és nappal. Éppenúgy felelős azért, hogy ide jutottunk, mint utódai. Az elvesztegetett 10 évben benne van az ő "áldásos" kormányzása is. És most semmi sem elég drága neki ahhoz, hogy újra megszerezze a hatalmat. "Jelentéktelen kaméleon", ahogy TGM írta róla.

Te pedig tipikus romboló politikai anarchista vagy. Azt mondod, ez se jó, az se jó. De akkor ne vezesse senki az országot?

db/lap 
Új hozzászólás

h i r d e t é s

design-bottom
design-top
design-bottom
design-top
Kecskemét Baja Kiskőrös Kiskunhalas Kiskunmajsa Nagykőrös Galéria Soltvadkert
Bácsalmás Kalocsa Kiskunfélegyháza Kunszentmiklós Lajosmizse Tiszakécske És a többi...

p a r t n e r e i n k

01fokusztakarek 02_opticon adrenalin dunaaszfalt frittmann malom malom_mozi mti royalsekt szentkiralyi
design-bottom
© 2001-2012 Hírös.Index