Hírös.Index logo
Főrovatok
Mellékletek
h i r d e t é s
Alrovatok
design-top

Hírlevél
Adja meg e-mail címét:

A hatvankettek nyílt levele a Magyar Köztársaság állampolgáraihoz
Témaindító: Pelikán

Tisztelt Honfitársaink! Az Országgyűlés 2007. december 17-én elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke december 27-én bejelentette, hogy nem ért egyet a törvénnyel, nem írja alá, és nem hirdeti ki. Kérte az Országgyűlést, hogy orvosolja a jogalkotási eljárás súlyos hiányosságait, és fontolja meg tartalmi kifogásait is. A külföldi tapasztalatok szerint az egészségügyi alapok privatizációja rontja az egészségügyi rendszer teljesítőképességét, csökkenti az esélyegyenlőséget, és megdrágítja az ellátást. A törvény üzleti befektetőknek játssza át a társadalombiztosítás vagyonát, valamint a betegek adatait. Az ellátásszervezés monopóliumát élvező, kisebbségi tulajdonrészük fejében többségi jogosítványokkal rendelkező magánbiztosítók nem fognak versengeni a betegekért. Nyereségük fő forrása az ellátás körének és minőségének korlátozása lesz. Ha a törvény életbe lép, a változások visszafordíthatatlanná válnak: a magyar egészségügy jórészt a nemzetközi gazdasági jog hatálya alá kerül. Mire megbukik a több-pénztáras, üzleti modell, szinte lehetetlenné válik az egybiztosítós rendszer visszaállítása. A kormány diktatórikus eszközökhöz folyamodott, hogy üzleti tervét teljesítse. Olyan, az ország jövőjét hosszú távra meghatározó intézkedéseket vitt keresztül a törvényhozásban, amelyekre választási programjában nem kért és nem kapott felhatalmazást. Semmibe vette az országos tiltakozást, a szakmai és tudományos testületek súlyos érvekkel megalapozott ellenvéleményét. Lelkiismeretük elleni szavazásra kényszerített sok kormánypárti képviselőt. A törvény végleges szövege a társadalmi egyeztetés megkerülésével, a kormánypártok és az üzleti biztosítók közötti háttéralkuban született, még a képviselők is csak közvetlenül a szavazás előtt kapták kézhez. A “fékek és ellensúlyok” demokratikus rendszerét így hatályon kívül helyezték. A képviselők nem választóiknak, hanem a pártvezetésnek (és üzleti érdekcsoportoknak) felelnek, akárcsak a rendszerváltozás előtt. A köztársaság elnökének döntése félreérthetetlenül utal a kialakult alkotmányos válságra. A pártállami módszerek visszatérése ellen azonban nem az alkotmányjogászoknak, hanem a társadalomnak kell fellépnie. A kormány visszaél hatalmával, és súlyos károkat okoz az országnak. Jogunk és állampolgári kötelességünk, hogy ezt megakadályozzuk. A jogállam nem működik, ha intézményeit nem működtetjük. Ezért e levél aláírói a Magyar Köztársaság állampolgáraihoz fordulnak. Kérjük a választópolgárokat: keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését. Követeljék, hogy szavazzanak nemmel, ha a törvény ismét napirendre kerül. Adjanak időt széleskörű társadalmi egyeztetésen alapuló, szakmailag megalapozott reformkoncepció kidolgozására. Támogassák a törvény visszavonására irányuló kezdeményezéseket! Vegyük fel a harcot a közöny és a tehetetlen beletörődés ellen, demokratikus vívmányaink védelmében! 2008. január 1.

db/lap 
13. Pelikán válasz 2008.01.04. 22:42:00
tetű 2008.01.04. 18:37:51

Mellé nyúltál... Nem én írtam a bejegyzést. :O)

Szia tetű!

Azért érdekes, hogy a témához nem igen van vélemény. Vagy, nem?

Üdv:

a Gátőr

12. tetű válasz 2008.01.04. 18:37:51
anonim 2008.01.03. 18:25:46

Ez a tetű tényleg grafomániás! :)

Mellé nyúltál... Nem én írtam a bejegyzést. :O)

11. Pelikán válasz 2008.01.03. 22:46:36

javítás: De, biztos, hogy el is utasítom?

10. Pelikán válasz 2008.01.03. 22:45:42

Még egy kérdés. Honnan tudják, hogy a magyar társadalom elutasítja? Van erről hiteles adat? Népszavazás esetleg? Mert az, hogy az emberek háborognak, az nyilvánvaló. Az emberek ilyenek. Én is háborgok. De, biztos, hogy el is utasítom.

Háborogtam a kétéves költségvetés és a háromhetenként parlamenti ülés ellen is. Oszt, akkor mi van. Vagy volt. semmi. Pedig én nem adtam erre felhatalmazást az akkori kormánynak. Ja, hogy ők voltak hatalmon. Igen. Mert a többség megválasztotta őket, és kormányoztak, úgy ahogy nekik tetszett. Én, meg ezt tudomásul vettem. Oszt jó napot!

Üdv:

a Gátőr

9. Pelikán válasz 2008.01.03. 22:37:37

A nagy kérdés továbbra is az, hogy mire adunk felhatalmazást egy kormánynak. Mert, ez a nem kért és nem is kapott szöveg elég nehezen értelmezhető számomra.

Ez népbutítás.

Mert, kérdem én? Adott-e a nép felhatalmazást a Medgyessy kormánynak a kétszer 100 napos programra?

Ha, jól emlkékszem az MDF-en kívül minden párt megszavazta. Pedig én nem adtam rá felhatalmazást. Vagy mégis?

Üdv:

a Gátőr

8. anonim válasz 2008.01.03. 18:25:46
amindentudónépvagyokénis 2008.01.03. 18:02:35

"Kérjük a választópolgárokat: keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra..." helyezését.
Örülök, hogy vannak választópolgárok, akik pontosan tudják az egész társadalom véleményét (ezek az emberek általában mindent pontosan tudnak minden témában és természetesen az egész társadalom és a nép (ORBÁN VIKTOR) nevében). Szerencsére "az egészségbiztosítás üzleti alapokra" helyezése sehol nem szerepel a törvényjavaslatban. A többi stimmel......

Ez a tetű tényleg grafomániás! :)

7. amindentudónépvagyokénis válasz 2008.01.03. 18:02:35

"Kérjük a választópolgárokat: keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra..." helyezését.
Örülök, hogy vannak választópolgárok, akik pontosan tudják az egész társadalom véleményét (ezek az emberek általában mindent pontosan tudnak minden témában és természetesen az egész társadalom és a nép (ORBÁN VIKTOR) nevében). Szerencsére "az egészségbiztosítás üzleti alapokra" helyezése sehol nem szerepel a törvényjavaslatban. A többi stimmel......

6. plc válasz 2008.01.03. 15:16:54
anonim 2008.01.03. 13:55:14

Kik azok?
Én még nem láttam eddig sehol ilyen tartalmú levelet.

Nem olvasol újságot? Esetleg javaslom a Hirkereso.hu rendszeres böngészését. Ott párthovatartozástól függően, vagy függetlenül minden aktuális hírt megtalálsz. Én is ott olvastam pár napja.

5. anonim válasz 2008.01.03. 13:55:14
plc 2008.01.03. 12:33:23

Az egészben az a szép, hogy egy másik "csapat", - szintén ismert személyiségek - ellenkező értelmű levelet írtak. Akkor most kinek kell hinni?

Kik azok?
Én még nem láttam eddig sehol ilyen tartalmú levelet.

4. plc válasz 2008.01.03. 12:33:23

Az egészben az a szép, hogy egy másik "csapat", - szintén ismert személyiségek - ellenkező értelmű levelet írtak. Akkor most kinek kell hinni?

db/lap 
Új hozzászólás

h i r d e t é s

design-bottom
design-top
design-bottom
design-top
Kecskemét Baja Kiskőrös Kiskunhalas Kiskunmajsa Nagykőrös Galéria Soltvadkert
Bácsalmás Kalocsa Kiskunfélegyháza Kunszentmiklós Lajosmizse Tiszakécske És a többi...

p a r t n e r e i n k

01fokusztakarek 02_opticon adrenalin dunaaszfalt frittmann malom malom_mozi mti royalsekt szentkiralyi
design-bottom
© 2001-2012 Hírös.Index