Hírös.Index logo
Főrovatok
Mellékletek
h i r d e t é s
Alrovatok
design-top

Hírlevél
Adja meg e-mail címét:

Ki az a politikus?
Témaindító: Pelikán

Azon tűnődöm, hogy kit nevezünk politikusnak. Szakma a politikus, vagy valami más. Gondoltam, megnézem mit ír az értelmező szótár. Hát, tessék. Államférfi, az állami és közügyek tevékeny irányítója, intézője. - Rosszalló köznyelvi értelemben: óvatos, furfangos, ravasz, helyezkedő, ügyesen LAVÍROZÓ ember. Akkor most nem leszek rosszalló köznyelv és megpróbálom végiggondolni ezt a kérdést. Azt írja a szótár, hogy államférfi. Na, de vannak nők is. Akkor ők államnők, vagy államasszonyok? Lényegében ez nem is fontos. Mi van az önkormányzati politikusokkal? Ezek szerint ők a megye,- városférfiak, vagy nők. Akik a közügyek tevékeny irányítói, intézői. Ez eddig rendben is van. Rájöttem, elavult a szótár. Nem baj, majd frissítik. Tehát, megtudtuk, hogy ki az a politikus. Most már csak az érdekel, hogy miért megy ma Magyarországon valaki politikusnak? Nyilvánvalóan azért, hogy a közügyek tevékeny irányítója legyen. Ez így helyes. Akkor viszont azt nem értem, hogy miért ragaszkodnak ennyire politikusi mivoltukhoz? Mert, ha mindenáron a közért akarnak tenni, akkor rendben van. Nekem viszont sokszor az az érzésem, hogy egyesek azért választják ezt az utat, mert szeretnének ebből megélni. A köznép őket nevezi megélhetési politikusnak. Na, de emberek, milyen jövedelmük van a politikusoknak az őket megillető apanázson kívül? Miért ragaszkodnak ennyire a hatalom megszerzésére, vagy megtartására? Ugyanis, ha van tisztességes szakmájuk, akkor elvileg abból is meg kéne tudni élni, vagy nem? Csak kérdezem. Talán ilyen jól fizető lenne a politikusi pálya? Mert, ugye, ha valaki milliomosként politikus kis hazánkban, az baj. De, az is baj, ha nem az. Mert akkor felmerül a gyanú, ugye? Persze, amikor azt látja az ember, hogy politikusaink sokasodnak, gyarapodnak, egyből felmerül a kérdés, hogy miből? Gondolom, abból a jövedelemből, amit a képviseletért kapnak. Akkor viszont nem is olyan rossz buli ez. Természetesen nem sajnálom tőlük, csupán azon meditálok, miért mennek egyesek politikusnak. Csak nem a pénzért? Aztán kitekintek, vagy most már betekintek Európába. Úgy tűnik, hogy ott a politikusok meglehetősen biztos anyagi háttérrel érkeznek a politikába. Ami ugye hazánk politikusainak zöméről nem igazán mondható el. És, ha már egyszer megcsapta őket a politika szele, igazából ki sem tudnak lépni belőle. Nyilván vannak kivételek. Hirtelen eszembe jutnak a nagy magyar államférfiak. Kossuth, Széchenyi, Deák és még sorolhatnám. Egytől egyig vagyonos emberek voltak, akik a közjavát szolgálták és saját vagyonukat is, odatették mellé. Gondolkodók voltak, bölcsek, műveltek, nyelveket beszélő emberek. Lehet, hogy ez hiányzik nekem a mai politikusból? Talán. Nem tudom. Egy biztos, ha nem vagyok oda a politikusokért az valószínűleg azért van, mert én a rosszalló köznyelvi értelemben, óvatos, furfangos, ravasz, helyezkedő, ügyesen lavírozó embereket látok a mai magyar közéletben. Tisztelet a kivételnek!

db/lap 
32. as válasz 2010.04.07. 20:08:27

Ganz röck megmarad?

http://www.kiskunfelegyhazaert.eoldal.hu/cikkek/helyi-hirek/dr_-garai-istvan-levente-kiharcolta-400-munkahely-megmaradasat

31. Janus arcú Jobbik válasz 2010.03.30. 17:31:16

http://www.kiskunfelegyhazaert.eoldal.hu/cikkek/helyi-hirek/bacs-kiskun-megyei-jobbik-botrany

30. Pelikán válasz 2008.01.07. 22:14:51
anonim 2008.01.07. 13:34:32

Bár a gyurcsányt valóban rendkívül kártékony elmebetegnek tartom, jelen hivatkozásból akár ki is hagyhettem volna. Ugyanis itt és most nem arról "agyalgunk", hogy személy szerint ki mit tesz a hazájáért, mielőtt azt kérdezné, érte mit tesz a hazája, ( JFK után, szabadon) hanem azt az elvi kérdést szeretnénk(ném) tisztázni, hogy melyik a jobb: milliárdosokat a politikába, akiknek a politikusi javadalmazás csak borravaló, vagy (rendkívül szigorú összeférhetetlenségi szabályokkal !!!) olyanokat, akiket a köz azért fizet meg nagyon(!), hogy eszükbe se jusson, hogy máshonnan is húzhatnak jövedelmet, mint a választott tisztségükből.
Aszkétákból és Szent Ferncekből álló Parlamenttel nehezen lehetne a mai világban boldogulni.

Ebben teljesen egyetértünk! Egyet tegyünk hozzá, hogy a Viktor királyokból sem kérünk!

Üdv:

a Gátőr

29. plc válasz 2008.01.07. 19:45:17
anonim 2008.01.07. 13:34:32

Bár a gyurcsányt valóban rendkívül kártékony elmebetegnek tartom, jelen hivatkozásból akár ki is hagyhettem volna. Ugyanis itt és most nem arról "agyalgunk", hogy személy szerint ki mit tesz a hazájáért, mielőtt azt kérdezné, érte mit tesz a hazája, ( JFK után, szabadon) hanem azt az elvi kérdést szeretnénk(ném) tisztázni, hogy melyik a jobb: milliárdosokat a politikába, akiknek a politikusi javadalmazás csak borravaló, vagy (rendkívül szigorú összeférhetetlenségi szabályokkal !!!) olyanokat, akiket a köz azért fizet meg nagyon(!), hogy eszükbe se jusson, hogy máshonnan is húzhatnak jövedelmet, mint a választott tisztségükből.
Aszkétákból és Szent Ferncekből álló Parlamenttel nehezen lehetne a mai világban boldogulni.

Ha megnézed a világ "nagy" demokráciáit, sok helyen találsz az ország vezetésében milliomosokat, milliárdosokat. Nem sokat, de találsz. A másik az, hogy kevesebb, de jól megfizetett hiteles, sok mindenhez értő emberrel jobban lehetne kormányozni ezt a kis országot. Szóvirágokkal még nem javult a gazdaság egyik országban sem.

28. anonim válasz 2008.01.07. 13:34:32
Pelikán 2008.01.05. 23:48:07

Kötekedő Kartárs! Alisa Anonim!

Nem kell állandóan a Gyurcsányt belemagyarázni mindenbe. Én elhiszem, hogy Gyurcsány fóbiád van. Nekem Orbán fóbiám van. Oszt jó napot!

Olvasd már el az 5. hozzászólást is. Direkt szoci és helyi példát hoztam, az ilyen érzékenyen elvakult fideszesek miatt mint Te vagy.

Tipikus. De, nem baj.

Elfogadom, hogy a közt, lehet főállásban is képviselni tisztességesen. Csupán azon agyalogtam, hogy ez a képviselet mennyire őszinte, vagy esetleg mennyire önmagáért való.

Mivel jó pár politikust ismerek mindenféle pártból, veszem a bátorságot és azt mondom, hogy a saját kis bizniszeiken kívül, más nem igazán érdekli őket. Ez, nem a zöm, de jelentős számú.

Üdv:

a Gátőr

27. Pelikán válasz 2008.01.07. 00:06:22

Felbosszantós Anonimnak!

Ha, már a kobold -nak válaszoltál és megpróbáltad behízelegni magad, akkor veheted a bátorságot és nekem is válaszolhatsz. Nyilván gondoltad, hogy el fogom olvasni az üzenetet. Megtettem.

Nem sűrűn bosszankodom rajtad, mert mi már jól ismerjük egymást. Velem jól jártál, mert folyamatosan provokálsz, én meg válaszolok, amíg meg nem unom. Volt már olyan, emlékszel?

Lényegében másokkal is ezt teszed, csak ők még nem vették észre.

De, ne fogd vissza magad!

Üdv:

A Gátőr

26. kobold válasz 2008.01.06. 22:52:21
anonim 2008.01.06. 22:18:05

Kedves Huncut Mesebeli Figurácska!
Nem tudtam arról, hogy ezeddig bármilyen kérdésben vita alakult volna ki közöttünk, én most is a Gátőr szokásos pikírt mgjegyzésére reagáltam, nem tagadom, szándékoltan éles íróniával, azaz a költői túlzástól sem tartóztattam meg magam. ( jelzem: ezután sem fogom magam vissza, különösen, ha a Pelikánt ezzel fel tudom bosszantani és lejjebb tudom billenteni a mindenki felett-valósága lila ködfelhőjéből)
Önnel, egyenlőre semmi bajom nincs.
Hozzászólásának ugyan semmi köze sincs a Pelikánnak szánt fricskámhoz, ( Ő persze megértette, mert okos fiú (lány?), csak épp meglehetősen aszimetrikus a politikai objektivitása), de ha lesz olyan témánk, amiben közvetlenül egymást szerencséltethetjük, meglátja, nekem is számos ötletem szokott lenni a libák megfelelő gondozására.

Mit ne mondjak...?! Jó ez a fórum! Még nincs bennem előitélet,senkit nem ismerek,de a gondolatok kicserélése tetszik.Ezért továbbra is maradok,és ha lesz véleményem,irok,a választ pedig köszönöm, nagyon kulturált volt.
üdv:kobold

25. anonim válasz 2008.01.06. 22:18:05
kobold 2008.01.05. 19:23:42

Anonim!

Én úgy ismerem magamat,hogy mindig keresem a közös nevezőt.(Legalábbis próbálkozok vele..) Magyarul: Elég kompromisszum kész ember vagyok.

Tudod.., ha ebből az álláspontból indulok ki, akkor veled nem tudok közös nevezőt "találni",csak a Pelikánnal! Az a különbség köztetek (bocs!), hogy ameddig Te véleményt formálsz egy dologról, addig Ő keresi a megoldást... (és ugye mindenki magából indul ki,mindhármunkra érvényes természetesen ez a megállapítás..) Még gyermekkoromban hallottam ezt a szólást, hogy a vita nemesít! Szerintem ez igaz is, persze ez csak akkor érvényes, ha a másik fél is benne van, ezért előre kérlek, hogy Te a leírtakon ne sértődj meg, hanem vitázzunk és győzködjük egymást,de ne sértegetve, mert nekem sem ez a szándékom. Oké? Különben új vagyok még itt, és jó irogatni, és tetszik is... még !

Kedves Huncut Mesebeli Figurácska!
Nem tudtam arról, hogy ezeddig bármilyen kérdésben vita alakult volna ki közöttünk, én most is a Gátőr szokásos pikírt mgjegyzésére reagáltam, nem tagadom, szándékoltan éles íróniával, azaz a költői túlzástól sem tartóztattam meg magam. ( jelzem: ezután sem fogom magam vissza, különösen, ha a Pelikánt ezzel fel tudom bosszantani és lejjebb tudom billenteni a mindenki felett-valósága lila ködfelhőjéből)
Önnel, egyenlőre semmi bajom nincs.
Hozzászólásának ugyan semmi köze sincs a Pelikánnak szánt fricskámhoz, ( Ő persze megértette, mert okos fiú (lány?), csak épp meglehetősen aszimetrikus a politikai objektivitása), de ha lesz olyan témánk, amiben közvetlenül egymást szerencséltethetjük, meglátja, nekem is számos ötletem szokott lenni a libák megfelelő gondozására.

24. Sakálka válasz 2008.01.06. 21:06:26

Szerintem meg el kellene felejteni már a múltat és csak a jövővel foglalkozni.Ehhez viszont nagyobb békére és összefogásra lenne szükség.A gyűlölet rosz tanácsadó.Ettől még valóban csak a tistességes az emberekért többet dolgozni akaró politikusokra lenne szükség.Na azért a szakértelem és a gyakorlat sem ártana erényként.Én nem sajnálnák akár több milliót is fizetni ilyen politikusoknak,mert megérné a befektetés.Lehet,hogy kellene egy új párt,aki ezt tűzné a zászlóra a tagok toborzásánál és felvételénél.De hát az embereknek igy is tele van a tökfödőjük a pártokkal.Azért ki lehetne probálni szióka:Sakálka

23. Nancsi válasz 2008.01.06. 20:50:29

De ilyen gyűlölettel soha nem lesz országunkban jobb jövő kedves Anonim.Ha azt akarjuk,hogy végre tisztább közélet legyen és becsületesebb emberek is bátrabban vállalják többen a politizálást a tettekben is,akkor igeis nyilvánosságra kell hozni a sz. besúgók névsorát.Legfőképpen azokét akik valamilyen módon még mindig ott vannak a döntések körül.Sajnálom,hogy a FIDESZ nem partnere a szadinak ebben a témában.Persze,hogy az mszp nem akarja,mert még mindig súgnak neki azok a szemetek .Ha végiggondolná az mszp,hogy kik is ezek és mit csináltak a renszerváltáskor,akkor nem bizna bennük.Persze most más pártokban ülve valóban milliókat keresve élik világukat.Ebben a tisztogatásban össze kellene fogni minden pártnak.Én is igazat adod az szdsz-nek ebben,bár más témáknál nagyon messze vannak a gondolataim tőlük.

db/lap 
Új hozzászólás

h i r d e t é s

design-bottom
design-top
design-bottom
design-top
Kecskemét Baja Kiskőrös Kiskunhalas Kiskunmajsa Nagykőrös Galéria Soltvadkert
Bácsalmás Kalocsa Kiskunfélegyháza Kunszentmiklós Lajosmizse Tiszakécske És a többi...

p a r t n e r e i n k

01fokusztakarek 02_opticon adrenalin dunaaszfalt frittmann malom malom_mozi mti royalsekt szentkiralyi
design-bottom
© 2001-2012 Hírös.Index