Hírös.Index logo
Főrovatok
Mellékletek
h i r d e t é s
Alrovatok
design-top

Hírlevél
Adja meg e-mail címét:

Adjátok vissza a hegyeimet!
Témaindító: vazze

Koltay Gábor új filmje Wass Albert - a XX. századi erdélyi magyar irodalom kimagasló személyiségének - életútját mutatja be, amely jellegzetesen trianoni sors. RÉKASI KÁROLY megszemélyesítésében a film főhőse keresi, kutatja Wass Albert 15 éve tapasztalható páratlan népszerűségének, olvasottságának az okát, valamint annak az időnként tapasztalható irracionális elutasításnak az eredőjét, amely őt egyes személyek, olykor meglehetősen hangos és befolyásos közszereplők részéről övezi. A film főszereplője Erdélybe utazik, felkeresi az író életében, műveiben fontos szerepet játszó helyszíneket, próbálja megfogalmazni saját maga, következésképp a néző számára, hogy voltaképpen ki is Wass Albert. Kutatása közben történészekhez, irodalmárokhoz is eljut, akik egy-egy gondolati útbaigazítással segítenek neki. Ha megértjük Wass Albert életművének igazi üzenetét, akkor világossá válik számunkra, mit jelent magyarnak lenni, s mi a kötelességünk saját nemzetünkkel szemben. Filmvetítés és beszélgetés 2007. december 16-án, 14.30 és 18.30 órai kezdettel az Erdei Ferenc Művelődési Központban. (Vendégek: Rékasi Károly színművész és Dr. Medvigy Endre irodalomkutató)

db/lap 
48. komondor válasz 2008.01.29. 15:29:52

Wass Albert: Hontalanság hitvallása

Hontalan vagyok,
mert vallom, hogy a gondolat szabad,
mert hazám ott van a Kárpátok alatt
és népem a magyar.
Hontalan vagyok
mert hirdetem, hogy testvér minden ember
s hogy egymásra kell, leljen végre egyszer
mindenki, aki jót akar.
Hontalan vagyok
mert hiszek a jóban, igazban, szépben.
Minden vallásban és minden népben
és Istenben, kié a diadal.
Hontalan vagyok
de vallom rendületlenül, hogy Õ az út s az élet
és maradok ez úton, míg csak élek
töretlen hittel ember és magyar.
1947

47. aaa válasz 2007.12.22. 14:13:14

Kruc.info és a www.barikad honlap,de kedvedért előkeresem a Magyar Nemzet cikket.

46. anonim válasz 2007.12.22. 12:40:14
Anomím 2007.12.21. 14:54:25

A fidesz arra szavazott hogy ki kell kérni mégha ártatlan is és el kell ítélni.

Tedd ide a szerződés szövegének azt a részét, amiből ezt szűröd le.
Ha nem teszed ide (az internetes forrás megjelölésével) akkor HAZUG vagy, mint gyurcsány-csótány.

45. Anomím válasz 2007.12.21. 14:54:25

A fidesz arra szavazott hogy ki kell kérni mégha ártatlan is és el kell ítélni.

44. anonim válasz 2007.12.21. 14:20:06
vazze 2007.12.20. 18:16:39

Csak a miheztartás végett:

Amikor Wass Albert hatékony amerikai lobbitevékenységének hála, az USA megvonta a legnagyobb kedvezmény elvét Romániától (amit Magyarországnak eleve meg sem adtak), akkor a Securitate lejárató kampányt indított Wass A. ellen, terjesztve a háborús bűnösség, az antiszemitizmus és a fasizmus hamis vádjait. Ezzel együtt Románia kiadatási kérelemmel élt. Az amcsik pedig ezért (és nem mellékesen Wass A. kérésére is) lefolytattak egy alapos vizsgálatot az ügyben. (Márpedig ismerve az amerikai zsidók hozzáállását ezekhez a vádakhoz, tényleg alapos kellett, hogy legyen.) Megállapították, hogy a vádak hamisak és a románok kiadatási kérelmét elutasították. Ezután a Securitate többször próbált merényletet elkövetni Wass A. ellen. Volt amikor el is kapták a merénylőket, de diplomáciai védettségük okán csak kiutasítani tudták őket az USA-ból.

Most is hiába kérnének kiadatást, az amik nem adnák ki, mert meggyőződtek a vádak hamisságáról.

43. Pelikán válasz 2007.12.21. 01:53:58
rosenberg 2007.12.20. 09:33:31

Tudod, rengeteg emberrel találkoztam, aki ezért vagy azért, szidta Orbánt (főleg korábban...). Igen ám, de jött Fletó, a szocik "királya", ahogy te mondanád, és elhomályosította Viktort.

Ha feltettem a kérdést, vajon miért útálják Orbánt ennyire, rendre ezt hallottam: bányák, szőlők, cigány...

Amikor rákérdeztem az említett dolgok hátterére, semmit sem tudtak mondani.

Nemrégen, egy egyébként nagyon jó fej buszsofőrrel beszélgettem, aki mellesleg jobbos érzelmű. Mit mondott? Hogy Orbánék is olyanok, mint a szocik. Kérdezem, mennyiben? Hát, mondta, kint járt a szlovákiai tokaji falvak egyikében, és ott a polg. hivatal magyar munkatársa sírva mesélte, hogy el kellett adniuk a falu óriási pincehálózatát, mert nem tudták üzemeltetni, fenntartani. Na, és ki vette meg?- kérdezte a mindenttudás magabiztos fölényével. Hát, az orbánék!

Néhány keresztkérdéssel aztán kicsit lehiggaasztottam. Mert ugye, 1. nem külföldiek vették meg (mint pl. a délalföldi gázmezőket), 2. nem bontják le és építenek plázát helyette (mint pl Kecskeméten a szintén műemlék malom helyett), 3. felújítják és még ki is épíitk a teljes borászatot 4. munkát fognak adni az ottani embereknek.

Kérdeztem, vajon, hogy ezeket tisztáztuk, van-e jelentősége, hogy ki vette meg (politikai szempontból...).

Én úgy érzem, hogy a hosszú évek alatt olyan mértékben sikerült az emberek egy nagy részének a fejébe bizonyos mintákat belegravírozni, hogy néhányuk esetében csinálhat Orbán akármit, az mindig szar lesz nekik. Ez tdkp. tudatmódosítás. Régen Makarenkó-módszernek nevezték (sulykolás).

Képzeld, egyszer Mikola mellett ültem, ráköszöntem, éppenhogy biccentett a fejével, nem állt föl, hogy kezet nyújtson. Botrány! Namost kezdjek én is azon hisztizni, hogy lenézi Mikola az alacsonyabbrendűeket? Fúj, gőgös fideszesek! úrizálnak, játszák a nagypolgárt...

Ugyan, Pelikán, ugyan...!

Akkor leírom Neked is. Nem az volt a bajom, hogy velem nem fogott kezet. Azokkal nem akik a fogadására hivatalból odasereglettek. Szokása szerint elkésett, hisztizett, ne miniszterelnökhöz méltó módon, hanem királyként viselkedett. Igaz, volt oka rá, mert senki nem csókolgatta a kezét.

Érdekes volt. Szili Katalin, egy hasonló szituációba, mindenkinek köszönt és nő létére kezet is fogott velük.

Orbán megítélésében ez az egyik szempont. A másik a populista beszédei, megnyílvánulásai, amivel megeteti a polgárokat. És, van aki megeszi.

De, az mindenkinek szuverén joga.

Üdv:

a Gátőr

42. Pelikán válasz 2007.12.21. 01:42:24
anonim 2007.12.20. 01:16:20

1. Tegezze a nénikéjét, Pelikán!
2. Ha államtitok akkori foglalkozása, akkor ne fontoskodjon vele, mert egykettőre úgy jár, mint az egyszeri kiskondás!
3. Az igazi Gátőr százszorta egyenesebb ember volt, mint Maga.

1. Nem érdemled meg, hogy magázzalak.
2. Nem az volt a gondom, hogy velem nem fogott kezet Orbán, hanem a fogadására kivonult magasrangú emberekkel.
3. Te, miért nem mondod meg a foglalkozásodat és írsz ide névvel, címmel? Nem tudlak kiválogatni a sok Anonim közül.
4. Nem kell válaszolni.

Üdv:

a Gátőr

41. Anomím válasz 2007.12.20. 23:42:42

Shalom Rosemberg. Te így látod és ebben nincs semmi különös.

40. vazze válasz 2007.12.20. 18:16:39

Csak a miheztartás végett:

Amikor Wass Albert hatékony amerikai lobbitevékenységének hála, az USA megvonta a legnagyobb kedvezmény elvét Romániától (amit Magyarországnak eleve meg sem adtak), akkor a Securitate lejárató kampányt indított Wass A. ellen, terjesztve a háborús bűnösség, az antiszemitizmus és a fasizmus hamis vádjait. Ezzel együtt Románia kiadatási kérelemmel élt. Az amcsik pedig ezért (és nem mellékesen Wass A. kérésére is) lefolytattak egy alapos vizsgálatot az ügyben. (Márpedig ismerve az amerikai zsidók hozzáállását ezekhez a vádakhoz, tényleg alapos kellett, hogy legyen.) Megállapították, hogy a vádak hamisak és a románok kiadatási kérelmét elutasították. Ezután a Securitate többször próbált merényletet elkövetni Wass A. ellen. Volt amikor el is kapták a merénylőket, de diplomáciai védettségük okán csak kiutasítani tudták őket az USA-ból.

39. rosenberg válasz 2007.12.20. 09:36:02

Ja, és én a te helyedbe örültem volna, hogy egy általam útált személlyel nem kell különösen sokat beszélgetnem. Nehogymá még elkezdjen velem bratyizni, még rossz hírbe kerülök...

db/lap 
Új hozzászólás

h i r d e t é s

design-bottom
design-top
design-bottom
design-top
Kecskemét Baja Kiskőrös Kiskunhalas Kiskunmajsa Nagykőrös Galéria Soltvadkert
Bácsalmás Kalocsa Kiskunfélegyháza Kunszentmiklós Lajosmizse Tiszakécske És a többi...

p a r t n e r e i n k

01fokusztakarek 02_opticon adrenalin dunaaszfalt frittmann malom malom_mozi mti royalsekt szentkiralyi
design-bottom
© 2001-2012 Hírös.Index