Témaindító:
Eső után köpönyeg, de másnak még jól jöhet.
Illetékhivatalos (ma már APEH alattvalók) ügy.
Épülő garázssorban garázst vásároltam. Kb. 19 m2-est. Ára 1.350.000 Ft. Mivel lakást is vásároltam ugyanattól az ingatlanfejlesztőtől, ezért a garázst féláron, 675.000 Ft-ért kaptam. Erről az összegről szól az adásvételi szerződés. A Földhivatal bejegyezte, Illetkhivatalnak átküldte. Ők meg kiróttak 190.000,- Ft illetéket, a határozat jogerőre emelkedését követően rögvest befizetendő. A garázs az év vége felé elkészülni.
Tehát egy jelenleg nem is létező ingatlanra vetik ki a vagyonszerzési illetéket. Azt sem tudják miből épül és ők (mármint az illetékhivatal) 1.900.000 Ft-ra teszik az értékét önhatalmúlag.
Reklamálásomra udvariasan arról világosítottak fel, hogy nekik van egy táblázatuk, ami alapján ezt az árat meghatározták. És az sem érdekli őket, hogy a garázs még nincs, mert ők az adásvételi szerződés időpontja alapján vetik ki az illetéket. Ha netán meghiúsul az adásvétel, pl. azért mert meg sem épül a garázs, akkor majd egy módosított adásvételi alapján visszatérítik a befizetett összeget.
Jogszerűen járt el a hivatal? Megteheti azt, hogy egy nem létező vagyontárgyra vet ki vagyonszerzési illetéket? Megteheti azt, hogy nem a valós forgalmi érték, hanem egy APEH által kreált táblázat alapján, kitalált összeg alapján határozzák meg az illeték mértékét?
annyiban nem jogszerű, hogy ha illetékelőleg fázisban van a dolog, ott a szerződési értéket kell figyelembe vbenni. Aztán viszont ezt korrigálhatják, ugyanis a kiszabás alapja - és ez a lényeg - a forgalmi érték. Az meg az általános piaci érték, tehát hiába tudtad ügyesen, olcsón megvenni, az illetékalapja aannyi amennyit ténylegesen ér.