- Hírlap
- Fórum
- Bács-Kiskun
- Csongrád
- Békés
- Kereső:

|
Fórum bejelentkezés
Szabad száj
Fórum
Hírlevél
Hírös Index ajánlja
|
Tállai András a tervezett adótörvényről
Témaindító: Pelikán
Új választási lehetőséggel gazdagítaná a veszteséges vagy nem kellőképp nyereséges cégek számára előírt minimum, korábbi nevén elvárt adóról szóló törvénytervezetet Tállai András (Fidesz). Az ellenzéki honatya szerint amellett, hogy megfizetik a minimális adóterhet a cégek, vállalkozók vagy kitöltenek egy plusz nyilatkozatot bevételeikről és kiadásaikról az APEH-nek, azt is fontolóra vehetnék, hogy "szólnak Gyurcsány Ferencnek vagy Kóka Jánosnak, hogy hagyják őket békén". A törvénytervezet általános vitájának napján, vagyis tegnap benyújtott módosító javaslat indokolása szerint "a mai túlpolitizált világban a két pártelnök mindent el tud intézni az emberek véleménye alapján". Tállai szerint - némi túlzással és iróniával - azt is, hogy ne kelljen adót fizetni. A képviselő egyrészt az Országgyűlés és a kormány éberségét kívánta próbára tenni a vicces javaslattal: hogy elolvassák-e egyáltalán azt, amiről szavaznak. Másrészt némi színt akart vinni az egyébként meglehetősen viszontagságos, a mai közállapotokat jól ábrázoló sorsú elvárt, illetve minimumadó tervezetének |
|

Nos, alapvetően egyet kell értenem a Tállai Úrral ebben a kérdésben.
Ha, jól emlékszem beszéltünk már erről a témáról itt a fórumon, én azonban a szemléletről szeretnék néhány szót szólni.
Milyen szemléletről? Arról, hogy a kormány és ezáltal az APEH eljutott oda, ha valaki nem fizet, vagy járulék tartozása van az bűnöző. Ez szerintem egy hibás felfogás és rossz az irány. Mert miről is van szó? Általánosításról, már megint. Vagyis, ha valamelyik vállalkozó csal, akkor minden vállalkozó csaló, bűnöző és úgy is kell hozzáállni.
Nos, tisztelt kormány, ezt át kéne gondolni. Megjegyzem a Király László György ezért mondott le, nem akart azonosulni ezzel a gondolkodásmóddal.
De, még mielőtt bárki félreértené a dolgot. Nem akarom megvédeni azokat a vállalkozókat, akik tényleg csalnak, vagy kis trükkökkel kevesebb járulékot fizetnek. Mert ugye azt senki nem vitatja el, hogy vannak azért jó néhányan akik nem fizetnek járulékot a munkavállaló után - és ezek az emberek felkerülnek a potyautas listára - vagy minimálbéren foglalkoztatják a dolgozót, a többit meg zsebbe fizetik. Mit tehet ez ellen a dolgozó? Semmit, ha meg akarja tartani a munkáját.
Azt is tudom, hogy sok a vállalkozások terhe, de ne feledjük, hogy így azt a különbözetet amit nem fizet be a ténylegesen kifizetett összegből, azt mások fizetik meg helyette.
De, vannak olyan vállalkozások is, amelyek egyszerűen azért nem fizetnek járulékot, mert különben nem tudnák a családot eltartani. Nem biztos, hogy bűnözőként kéne őket kezelni.
Tehát, ezzel az APEH-al való fenyegetőzés nem tesz jót senkinek. Inkább azt kéne kitalálni, hogyan lehet kiszűrni a tényleg simlis vállalkozókat, és mit lehet tenni a nem fizetőkkel. Nem, hiszem, hogy a börtön lenne a megoldás. Mindenkinek az lenne a jó, ha a be nem fizetett járulék valamilyen formában bekerülne az államkasszába. És ezek a kérdések szerintem minden vállalkozásnál másak. Nem lehet egy kaptafára húzni.
Vagyis, nem itt kéne leépíteni az apparátust, meg kéne találni a módját az adózási morál javításának, el kéne felejteni az APEH mumussal való riogatást, az ellenőrzések számát növelni kéne, de nem a fenti szerepkörben, hanem a tényfeltáró segítő szándékú és jellegű, problémamegoldó megközelítésben. Hátha eredményesebb lenne a tevékenység, nem tudom, csak úgy gondolom.
Üdv:
a Gátőr