- Hírlap
- Fórum
- Bács-Kiskun
- Csongrád
- Békés
- Kereső:

|
Fórum bejelentkezés
Szabad száj
Fórum
Hírlevél
Hírös Index ajánlja
|
Nyitrai és a munka
Témaindító:
NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Ház! Úgy látszik, itt láncban beszélünk, pedig nem beszéltünk össze. Az egyik hozzászólás kapcsolódik a másikhoz. Babák képviselő úr épp megadta nekem a végszót. Ugyanis a mai nap témáiban szerepel egy nagyon fontos fogalom, amit úgy neveznek, hogy munka. És aki - mint én magam is - ősz hajjal annak idején mindenféle hittantárgyakban még politikai gazdaságtant is tanult, akkoriban teljesen nyilvánvaló volt mindenkinek, hogy a munka az egyetlen olyan tevékenység, az egyetlen olyan közgazdasági fogalom, amely alkalmas arra, hogy új értéket termeljen, és minden társadalmi feladat ellátásának az alapja, minden társadalom alapja a munka. Ma Magyarországon ebből van kevés, hölgyeim és uraim, és nem munkahelyből van kevés. Ez nagy tévedés!
tacskó
2008.06.28. 06:40:34
Soha nem voltam nagy véleménnyel Nyitrairól, de ez a bölcs megállapítás, hogy a munka kevés nem a munkahely, ez fenomenális:) Azért az a logika sántít, hogy ha a közterheket csökkentjük 25-40 %-al, attól miért nőne a munka. Azt még értem, hogy a feketemunka esetleg kifehéredne, és nőne a hivatalos munkahelyek száma. Na mindegy. Az államháztartási hiány, mely jórészt az irreálisan felemelt bérek és nyugdíjak eredménye, hogyan csökkenthető tovább, ha a bevételekről lemond az állam. Ezt csak akkor tehetné meg, ha a kiadásokat csökkentené. Kevesebb jusson a közigazgatásnak, önkormányzatoknak, oktatásnak, egészségügynek, családtámogatásnak, nyugdijaknak stb. Ha 300 Ft vizitdíj, kórházi-napidíj, tandíj milliókat elvitt szavazni, és nem hajlandók a költségekhez direktben hozzájárulni, hogyan lehetne csökkenteni a megszokott juttatásokat? Álszent álláspont ez a jobboldal részéről! Ha a két oldal megegyezne egy stratégiai hosszútávú tervben, konstruktív ellenzéki politikát folytatna, az igen. De hol vagyunk ettől? Csökkentsük az üzemanyag adóját, töröljük el az örökösödési adót, csökkentsük 5%-ra az élelmiszerek ÁFA-ját, adjunk támogatást a távhő felhasználóinak, adjuk oda a vizitdíjból kiesett milliárdokat az orvosoknak, segítsük a meggytermelő gazdákat, pénzt a biztosítás nélküli viharkárok elszenvedőinek stb. stb. Miből? Lehet mondani, hogy nem kellett volna erre-meg arra költeni, vagy ellopni, vagy adósságot visszafizetni, de ez demagóg duma! A Nagy vonatrablás c. angol abszurd jelenetben Sir Harold gappyt, a scotland Yard helyettes vezetőjét kérdezik a nagy vonatrablásról, mire ő úgy nyilatkozik, hogy voltaképp ez egy tévedés, mert a vonatot nem rabolták el.Amit elraboltak, azt inkább úgy mondaná, hogy a vonat tartalma:) A Nyitrai megért arra, hogy miniszterelnökünk legyen! Tudom, hogy dolgozott! Láttam a tévében, ahogyan viszi a kordont. Én, mint magánembert, csípem a bandit, de ez... :O) Soha nem voltam nagy véleménnyel Nyitrairól, de ez a bölcs megállapítás, hogy a munka kevés nem a munkahely, ez fenomenális:) Azért az a logika sántít, hogy ha a közterheket csökkentjük 25-40 %-al, attól miért nőne a munka. Azt még értem, hogy a feketemunka esetleg kifehéredne, és nőne a hivatalos munkahelyek száma. Na mindegy. Az államháztartási hiány, mely jórészt az irreálisan felemelt bérek és nyugdíjak eredménye, hogyan csökkenthető tovább, ha a bevételekről lemond az állam. Ezt csak akkor tehetné meg, ha a kiadásokat csökkentené. Kevesebb jusson a közigazgatásnak, önkormányzatoknak, oktatásnak, egészségügynek, családtámogatásnak, nyugdijaknak stb. Ha 300 Ft vizitdíj, kórházi-napidíj, tandíj milliókat elvitt szavazni, és nem hajlandók a költségekhez direktben hozzájárulni, hogyan lehetne csökkenteni a megszokott juttatásokat? Álszent álláspont ez a jobboldal részéről! Ha a két oldal megegyezne egy stratégiai hosszútávú tervben, konstruktív ellenzéki politikát folytatna, az igen. De hol vagyunk ettől? Csökkentsük az üzemanyag adóját, töröljük el az örökösödési adót, csökkentsük 5%-ra az élelmiszerek ÁFA-ját, adjunk támogatást a távhő felhasználóinak, adjuk oda a vizitdíjból kiesett milliárdokat az orvosoknak, segítsük a meggytermelő gazdákat, pénzt a biztosítás nélküli viharkárok elszenvedőinek stb. stb. Miből? Lehet mondani, hogy nem kellett volna erre-meg arra költeni, vagy ellopni, vagy adósságot visszafizetni, de ez demagóg duma! T.Uram ! NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Ház! Úgy látszik, itt láncban beszélünk, pedig nem beszéltünk össze. Az egyik hozzászólás kapcsolódik a másikhoz. Babák képviselő úr épp megadta nekem a végszót. Ugyanis a mai nap témáiban szerepel egy nagyon fontos fogalom, amit úgy neveznek, hogy munka. És aki - mint én magam is - ősz hajjal annak idején mindenféle hittantárgyakban még politikai gazdaságtant is tanult, akkoriban teljesen nyilvánvaló volt mindenkinek, hogy a munka az egyetlen olyan tevékenység, az egyetlen olyan közgazdasági fogalom, amely alkalmas arra, hogy új értéket termeljen, és minden társadalmi feladat ellátásának az alapja, minden társadalom alapja a munka. Ma Magyarországon ebből van kevés, hölgyeim és uraim, és nem munkahelyből van kevés. Ez nagy tévedés! |
|

Előzőben elnézést a tulajdonnevek kezdőbetűinek kissé bohém használatáért..