2024.03.19, Kedd
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira
illusztráció - pixabay

Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

MTI

2021.09.22. 12:37

Az új kiírás ezúttal is azokat a vállalkozásokat célozza meg, amelyek elkötelezettek a piaci értékteremtés iránt.

Hirdetés

A gazdaság újraindításában, Magyarország versenyképességének erősítésében jelentős szerep hárul az innovációs teljesítmény növelésére, amelyet a kormány a PIACI KFI konstrukcióval is ösztönöz. A rendkívül népszerű pályázat újabb fordulójában szerdától 35 milliárd forint támogatás érhető el - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Hozzátette, a lehetőséggel élve exportképes új termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat fejleszthetnek a vállalkozások és a velük együttműködő kutató-tudásközvetítő szervezetek.

Az új kiírás ezúttal is azokat a vállalkozásokat célozza meg, amelyek elkötelezettek a piaci értékteremtés iránt, akár a hazai kutatóintézmények szakértőit is bevonva hoznak létre a piacon hasznosítható új termékeket és szolgáltatásokat.

Az idei pályázat két alprogramban további 35 milliárd forintot fordít arra, hogy lehetőség szerint minden értékes projekt vissza nem térítendő támogatáshoz jusson.

 

A pályázaton belül két alprogram indul

Schanda Tamás kiemelte: "Az elmúlt két évben ez a konstrukció a növekvő kutatás-fejlesztési ráfordítások mellett is az egyik legfontosabb, legnagyobb keretösszegű innovációs pályázat volt. A fokozott érdeklődés miatt mostanáig összesen több mint 167 milliárd forint támogatást tettünk hozzáférhetővé az innovatív cégek számára."

Az ITM közleménye ismerteti: a PIACI KFI pályázaton belül két alprogram indul, az 'A' alprogramra vállalkozások egyesével vagy csoportosan pályázhatnak maximum 500 millió forint összegig, míg a 'B' alprogramra kutatói intézmények vállalkozásokkal együttműködve pályázhatnak legfeljebb 800 millió forintra.

A kétlépcsős pályázás ezúttal is megkönnyíti az érdeklődők dolgát. Első lépésben ugyanis elég egyszerűbb anyagot, csak a projekt szakmai programját és a hozzárendelt pénzügyi tervet beadni szakmai véleményezésre.

A benyújtásra szolgáló elektronikus felület 2021. szeptember 27-én nyílik meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján. További részletes információk is az NKFIH oldalán érhetők el - tájékoztatott az ITM.

pályázatOrszágos Hírektámogatás