2024.03.19, Kedd
Családi programok és szünidei táborok a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja kínálatában
illusztráció - pixabay

Családi programok és szünidei táborok a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja kínálatában

MTI

2021.09.23. 09:40

Országszerte több mint 600 féle programmal, csaknem 1200 eseménnyel várják az érdeklődőket.

Hirdetés

Országszerte csaknem 130 múzeum várja színes programokkal az érdeklődőket szeptember 27. és november 11. között a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválján, amelynek kiemelt témája a múzeumok szerepe a testi-lelki jóllét, a múzeumi harmónia megteremtésében.

Országszerte több mint 600 féle programmal, csaknem 1200 eseménnyel várják az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján

 - mondta el Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese szerdán Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az idei fesztivál arra kíván rávilágítani, hogy a kulturális intézmények, és ezen belül a múzeumok, miként tudnak az egészség, a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni - idézte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár üzenetét Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának vezetője. Erre az összhangra alkották meg a múzeumi harmónia kifejezést, amelyet rendezvénysorozat jelmondatának választottak - fogalmazott Fekete Péter.

Kassai Hajnal hozzátette:

számos családi programmal készülnek az intézmények a fesztiválra, emellett több összművészeti programra is sor kerül. Az iskolai őszi szünet ideje alatt pedig különféle táborokat szerveznek több múzeumban.

Elmondta azt is, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények idén is adott tematikákhoz kapcsolják majd a programjaikat. Az egyik újdonság a Többszólamú múzeum témája, amely egyrészt utal a zenére, másrészt a múzeumok sokoldalúságának bemutatására is lehetőséget nyújt. A másik új témakör a Múzeumi kulisszatitkok, amely bepillantást enged a múzeumok életébe.

 

Szabadulószobákkal, zenés tárlatvezetésekkel várják a fiatalabb generációt

Kiemelte: a Tiétek is a múzeum! című tematikához tartozó programokkal köszönetet szeretnének nyilvánítani a pandémia alatt a frontvonalban dolgozóknak.

A fiatalabb generációt megcélzó, megújított tematika ebben az évben a 16+ A zene szárnyán elnevezést kapta. Ebben a témában a múzeumok olyan programokat kínálnak, amelyekhez valamilyen módon kapcsolódik a muzsika, zenés tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, csapatépítő programok, szabaduló szobák és a "túlélő" játékok keretében.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a pandémia előtti évben több mint 10 millió látogatót fogadtak a múzeumok, ami azt mutatja, hogy óriási szükség van ezekre az intézményekre.

Emlékeztett rá, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője évről évre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén 15 éves igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Hozzátette: a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében két országos szakmai konferenciát is megrendeznek: az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, amelyet a Gödöllői Királyi Kastélyban tartanak és az Országos Múzeumpedagógiai Konferencia.

A teljes programkínálat az oszifesztival.hu internetes oldalon érhető el.

Országos HírekkulturamúzeumMúzeumok Őszi Fesztiválja