2024.03.28, Csütörtök
Példákkal segít a NAV

Példákkal segít a NAV

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2020.10.11. 18:19

Kinek, mikor, mennyi kedvezmény jár az adóból? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új kiadványa a személyijövedelemadó-kedvezmények kiszámításában segít a családoknak, friss házasoknak, sokgyermekes édesanyáknak és a súlyos betegséggel küzdőknek.

Hirdetés

Egy év alatt számtalan változás, új élethelyzet jöhet egy ember, egy család életében. Házasság, gyermekvállalás, munkahelyváltás, betegség, ezek mind-mind hatással lehetnek az adózásra, az adó összegére is, ezért fontos, hogy ki-, és beszámításuk jól szerepeljen az adóbevallásban.

 

Mi a teendő, ha valakinek év közben megszűnik a munkahelye? Ha az egyik gyermek után már nem jár a családi pótlék? Ha válás után a szülők gyerekeiket felváltva gondozzák? A Kedvezmények példatára az ilyen és ehhez hasonló élethelyzeteket feldolgozva nyújt kézzelfogható segítséget a kedvezmények legoptimálisabb igénybevételéhez. 

 

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a személyi kedvezmény összegével a fizetendő személyi jövedelemadó csökkenthető. Az szja-bevallásban éppen ezért nem mindegy, hogy ezeket milyen sorrendben, egyedül vagy megosztva, év közben, vagy egy összegben érvényesítik a jogosultak.

 

A Kedvezmények példatára sorról sorra, rubrikáról rubrikára mutatja be a bevallás helyes lépéseit. Segítségével valamennyi adózó megtalálhatja a saját élethelyzetéhez legközelebb álló példákat, és az utolsó fillérig kihasználhatja az adójából érvényesíthető kedvezményeket.

Országos HírekNemzeti Adó- és Vámhivatalszemélyijövedelemadó-kedvezmény