2024.04.20, Szombat
Senki sem maradhat hoppon az idei csokinyuszik miatt
A kép illusztráció - pixabay.com

Senki sem maradhat hoppon az idei csokinyuszik miatt

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.04.08. 18:56

Az ITM által elrendelt hagyományos húsvéti fogyasztóvédelmi vizsgálat az összesen 78 ellenőrzött termék közül mindössze egy-egy kalács és sonka összetételét találta kifogásolhatónak. A húsipari cikk gyártójára bírságot szabhatnak ki, mivel a céggel szemben már tavaly is a magas sótartalom miatt indult eljárás.

Hirdetés

Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma évről évre ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai ezúttal is azok voltak, hogy az elfogyasztásra szánt árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termékek címkéjén feltüntetett tartalom megfelel-e a valóságnak.

 

Az idei ellenőrzés során górcső alá vett 40 húsvéti csokoládéfigura (a nyulak mellett bárányok és tojások) kivétel nélkül eleget tett az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedt. A termékek zsírtartalma sem mutatott eltérést a címkén feltüntetett tápérték jelöléstől.

 

A húsvéti asztalok dísze a böjti időszak végét is jelző sonka. A laboratóriumi vizsgálat a nyers és hőkezelt - például kötözött - sonkáknál a só- és nedvességtartalomra, míg a formában vagy bélben hőkezelt sonkák (pl. gépsonkák) esetén a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult. A vizsgált 19 sonka közül mindössze egyetlen nyers sonka sótartalma volt magasabb az Élelmiszerkönyvben előírtnál.

 

A kalácsok laborvizsgálata során a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv különféle előírásokat rögzít a kalácsok összetételére vonatkozóan attól függően, hogy megnevezésük a fonott, finom fonott vagy foszlós jelzőt tartalmazza. A megvizsgált 19 termék közül csupán egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az elvárt legkisebb mértéket.

 

A húsvéti laborvizsgálat eredményei termékcsoportonkénti bontásban itt érhetőek el.

 

Az ITM egész évben azon dolgozik, hogy kizárólag az előírásoknak megfelelő termékek kerüljenek a vásárlók kosarába. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat volt, hanem a termékek címkéjén olvasható tájékoztatás helytállóságára irányult a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében.

 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A már hagyományosnak tekinthető ellenőrzés tavalyi fordulójában 77 csokoládéfigura, sonka és pálinka közül öt esetében merültek fel hiányosságok. Részben a rendszeres hatósági jelenlétnek tudható be, hogy idén a három kategóriában vizsgált összesen 78 termék közül mindössze kettő esetében kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. Különösen megnyugtató, hogy az elsősorban gyerekek számára készülő csokinyulak hiba nélkül ugrották meg a lécet. A túl sós sonka gyártója bírság kiszabására számíthat, mivel már tavaly is hasonló okból kellett vele szemben intézkedni.”

Országos Hírekfogyasztóvédelemhúsvét