2024.03.28, Csütörtök
Mit lehet tenni, ha nincs meg a felvételihez szükséges 280 pont?

Mit lehet tenni, ha nincs meg a felvételihez szükséges 280 pont?

Neumann János Egyetem, eduline.hu

2019.03.09. 10:24

A felsőoktatási felvételiről szóló rendelet alapján a 2019-es felvételin is 280 a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon. Tehát aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el ezeket a képzéseket. Fontos, hogy ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért kapott többletpontokkal együtt, de az egyéb eredményekért járó többletpontok nélkül kell elérni.

Hirdetés

A 2019-es felvételin is fontos szabály, hogy az alap- és osztatlan képzésekre 280 pont alatt nem lehet bekerülni. De mit tehettek, ha nem lesz ennyi pontotok, mégis szeretnétek szeptembertől egyetemen vagy főiskolán kezdeni?

 

Mi a teendő, ha nincs 280 pontom a felvételin?

Ha alap- és osztatlan szakra jelentkeztek, akkor az említett 280 pontot a nyelvvizsgáért adható többletpontokkal együtt kell elérnetek. Ezért megoldás lehet, ha az érettségiig még megpróbáltok egy nyelvvizsgát szerezni: az államilag elismert, középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár az egyetemi-főiskolai felvételin. 

 

Emelt szintű érettségi

Az emelt szintű érettségi még több pontot hozhat. Ha vállaljátok, hogy nem középszinten, hanem emelt szinten vizsgáztok, akkor szintén megkaphatjátok a hiányzó pontjaitokat, hiszen az emelt szintű érettségiért vizsgánként 50 többletpont jár, ha a felvételiző olyan tantárgyból dönt a nehezebb vizsga mellett, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy, és azon legalább 45 százalékos eredményt ér el. Ezért fontos, hogy utánanézzetek, hogy az általatok választott szakon milyen érettségi tárgyakat fogadnak el, ugyanis nem mindenkinek járnak a pluszpontok. 

 

Felsőoktatási szakképzés

Ha úgy látjátok, sem az emelt szintű érettségire, sem a nyelvvizsgára nem tudtok felkészülni a következő hónapokban, de szeptemberben mégis egyetemen vagy főiskolán szeretnétek továbbtanulni, a felsőoktatási szakképzések közül választhattok. Ezeken a kétéves képzéseken a minimumponthatár jóval alacsonyabb, mint az egyetemi alap- és osztatlan képzéseknél, mindössze 240. Ennyit kell elérnetek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül (persze ennél magasabb ponthatárt is húzhatnak a jelentkezők számának és teljesítményének megfelelően, de a felsőoktatási szakképzéseken ez jóval ritkábban fordul elő, mint az alapszakokon).

 

Bár diploma nem jár az elvégzett négy féléves képzésért, viszont felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet kaptok a sikeres záróvizsga után, így előny, hogy nem kell évet halasztanotok. Arról nem is beszélve, hogy ha felsőoktatási szakképzés elvégzése után azonos képzési terület alapképzésén szeretnétek továbbtanulni, többletpontokat kaphattok.

Forrás: www.eduline.hu

Országos HírekfelsőoktatásNeumann János Egyetemfelsőoktatási felvételi