2015 október 09. péntek,  


Ismét ÚJVILÁG PASSIÓ Kecskeméten

bacsmegye.hu | 2013. június 01. 06:13


A Kecskeméti Katona József Színház hagyományteremtő szándékkal hozta létre a produkciót 2012-ben. Tervek szerint minden év június első hetében bemutatják a nézőknek az Újvilág Passiót a festői szépségű Arborétumban. 2013. JÚNIUS 5-6-7-8. 20.30 (esőnap június 9.)


Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténetét szabadtéren, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutatják be. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok. A történet szerint a rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolombusz Kristófot híres felfedezőútján. A papokat Izabella spanyol királyné kérte a magyar rendfőnöktől, azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban.

A magyar pálosok (a „fehérbarátok”) ekként meghatározó szereplői voltak Amerika történetének, úgy is, mint az európai kultúra és műveltség terjesztői. A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait. A Passió egyszerre jellegzetesen magyar, ugyanakkor a világ felé kinyíló ablak. Nem utolsósorban annak a Hadnagy Bálintnak 1511-ből származó (eredetileg pálos rovásírással magyarított) passiószövegét használja alapanyagként, amelynek mai magyar nyelvű változata alig néhány éve vált ismertté, Árva Vince pálos szerzetes atya munkássága nyomán. Az előadás alkotói - melynek gerincét a Kecskeméti Katona József Színház jeles művészei képezik - nem csak a megközelítés újszerűségével, de a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek. Kocsis L. Mihály és a rendező Cseke Péter közös szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködnek. Az előadás zeneszerzője Kövi Szabolcs. Az előadás helyszíne a Kecskeméti Arborétum 1718-ban épült műemlék Mária-kápolna melletti terület.

Jegyár: 1800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 Ft.


Jegyek válthatók a SZÍNHÁZ SZERVEZÉSI- ÉS JEGYIRODÁJÁBAN (Kecskemét, Katona József tér 5.) Telefon: 76/501-174, 501-177,
www.kecskemetikatona.hu

Interjú Cseke Péter igazgatóval: http://amierdonk.hu/hu/irasok/feher-baratok-az-arboretumban

Fotók a tavalyi előadásról:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.323813481029337.73515.174904365920250&type=3
Facebook fotók: Makra Zsuzsanna

Forrás: www.kecskemetiarboretum.hu

FÓRUM TOPICOK

tovább...

KÖZÖSSÉGI ÉLET


JETFLY ajánlata