Magyarország Tortája idén a Somlói revolúció, Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester alkotása lett. Hétfőn délután Kecskemét tradicionális cukrászatánál a Fodor Cukrászdák sütőüzemében jártunk, ahol Fodor Istvánt kérdeztük az új tortáról, ami a szabályok alapján mától kapható:
A Somlói Revolúció a korábbi országtortáktól eltérően végre egy olyan torta, amit a felkészültebb háziasszonyok is el fognak tudni készíteni. Előre szeretném jelezni, hogy a torta a nevétől eltérően nem idézi vissza a közismert somlói íz világot, hiszen abban egy új ízként a narancs jelentkezik dominánsan.
Az alapanyagok tekintetében mégis van hasonlóság a hagyományos somlói galuskával, hogy ennek is az alapja egy diós-grillázsos piskóta, amire egy csokoládé mouse kerül, amit egy narancs réteg követ és legfelül egy fehércsokoládés mous követ. Mint ahogyan említettem a nemes anyagok felhasználásával készülő tortánál mindenkinek egy új ízként fog jelentkezni a narancs íz, ami az élvezeti értéket javítja a tortának, csak meglepő, hiszen eddig legfeljebb meggyel egészítettük ki a somlói íz világát.
A torta folyamatos és alacsony hőmérsékleten történő hűtést igényel, hiszen ezek az alapanyagok, ha felmelegszenek, akkor a sütemény konzisztenciáját veszélyeztetik.
A Magyarország Tortája program mára olyan méreteket
öltött, hogy az ország szinte összes cukrásza elkészíti az ország tortát. A
recept központilag van kiadva, nyilatkozni kellett arról, hogy nem változtatunk
a recepten, illetve a receptről augusztus 19 –előtt nem nyilatkozunk semmit.
Elismerésre méltó, hogy a szervezők mindent megtesznek, hogy mindenhol egyforma
legyen az ország tortája, de közben azért a változatosság is adott, hiszen nem
mindegy, hogy például egy habfúvó géppel verünk tejszínhabot, vagy egy
keverőgéppel, mindjárt egészen más ízt fogunk kapni.
Az épület mintegy 1 milliárd forintos beruházással készült el.
Első ízben adták át Kőbánya Építészeti Díját, ahol többek között a Market Építő Zrt. által kivitelezett Bosch Budapest Innovációs Kampusz is dicséretben részesült.