2024.03.29, Péntek
A koronavírus sem tudta megállítani a Merkbau újabb fejlesztését
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A koronavírus sem tudta megállítani a Merkbau újabb fejlesztését

magyarepitok.hu

2021.01.11. 12:10

A magyar tulajdonú építőipari cég egy alig több mint fél év alatt elkészült, 1600 négyzetméteres üzemcsarnokkal lépett előre.

Hirdetés

Kiskunhalason hétfőn délelőtt átadták a Merkbau Zrt. újonnan épített nyílászáró üzemét. Az eseményen felszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A beruházásnak köszönhetően a nemrég 30 éves szülinapját ünneplő vállalat a nyílászárógyártást egy nagyobb telephelyre viszi át, ahol idén el is kezdődhet a termelés.


Egyedi igényeket is kielégít az üzem

Az üzemben évente 6-7 ezer darab - műanyag, illetve alumínium - nyílászáró készülhet, mintegy 600-700 millió forint értékben, lakossági és ipari megrendelésre. A kis sorozatgyártás mellett egyedi igények kielégítésére alkalmas gyárban 15-20 munkatárssal indul a termelés, a dolgozói létszám a megrendelésektől függően tovább emelkedhet.

Merényi Jakab, a Merkbau Zrt. alapító-tulajdonosa


Az alig több mint fél év alatt elkészült, 1600 négyzetméteres üzemcsarnokhoz egy 50 kWh-ás napelemes rendszer kapcsolódik, mely az energiaigény jelentős részét kielégíti - derült ki az átadón.

Ez a leggyorsabban elkészült beruházás a cég történetében

A Merkbau 580 millió forintos beruházását több mint 287 millió forint költségvetési forrás támogatta. A hétfői eseményen Szijjártó Péter hangsúlyozta,

a Merkbau Zrt. a Dél-Alföld meghatározó építőipari vállalkozása, amely a bezárkózás, a leépítés helyett fejlesztésekbe kezdett.

"A beruházás a cég 350 dolgozójának a munkahelyét biztosítja hosszú távon" - tette hozzá.

Szijjártó Péter külügyminiszter


Merényi Jakab vezérigazgató felidézte, tavaly tavasszal, a járvány kezdetén úgy tűnt, újra el kell halasztaniuk a nyílászáró-üzem régóta tervezett építését. A versenyképesség-növelő támogatási program azonban lehetővé tette a fejlesztést, amely a harmincéves cég történetében a leggyorsabban elkészült beruházás volt. Hangsúlyozta,

a pozitív támogatási döntés után két héttel a teljes összeget átutalta az állam, ilyen gyorsaságot még nem tapasztalt a cég. A kivitelezést pár nappl később el is tudták kezdeni.

Az új üzemről szólva elmondta, a saját építőipari kivitelezési igényeik mellett szeretnék a környékbeli projektek igényeit is kielégíteni. Kiemelte, a gyártási folyamat minden fázisa helyben valósulhat meg: "A profilok terv szerinti méretre szabásától, azok hegesztésén, a vasalatok beszerelésén és az üvegezésen keresztül, egészen a késztermékek csomagolásáig."


A gyártásban és a generálkivitelezésben is otthon vannak

Az MTI által közzétett sajtóhír arra is kitér, hogy az 1990-ben alapított, magyar magántulajdonú Merkbau Zrt. tavaly szeptember 1-jével alakult részvénytársasággá. A társaság az építőipari kivitelezés mellett szerszám-, szerszámgép, valamint építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik. 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 318 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás 2019-ben 29 milliárd, a tavalyi év első nyolc hónapjában 14,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A cég adózott eredménye 2019-ben 2,481 milliárd, 2020 első nyolc hónapjában 497 millió forint volt.

Galéria

üzemépítésKiskunhalasMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Megyecsarnoképítés