2024.03.28, Csütörtök
Elismerések tűzoltóknak a nemzeti ünnep alkalmából
Illusztráció: pexels

Elismerések tűzoltóknak a nemzeti ünnep alkalmából

katasztrofavedelem.hu

2020.10.27. 12:45

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvannegyedik, valamint a köztársaság kikiáltásának harmincegyedik évfordulója alkalmából a köztársasági elnök, a belügyminiszter és az országos katasztrófavédelmi főigazgató Bátorságért Érdemjelet, Hősies Helytállásért elismerést, főtanácsosi és tanácsosi címet adományozott az arra érdemeseknek, többen soron kívüli előléptetésben, illetve dicséretben és jutalomban részesültek. Bács-Kiskun megyéből hárman vehettek át elismerést.

Hirdetés

Pintér Sándor belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Salamon Anita tűzoltó ezredesnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesének.

Salamon Anita tűzoltó ezredes 2001-ben kezdete pályafutását a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában. 2014. szeptember 1-jén, áthelyezéssel került a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába, gazdasági igazgatóhelyettesi munkakörbe. Szakmai ismereteit a munkája során hatékonyan alkalmazza. A több mint 500 fős megyei állomány, a három katasztrófavédelmi kirendeltség, hat tűzoltó-parancsnokság és három katasztrófavédelmi őrs költségvetési folyamatait produktívan koordinálja.  Az igazgatóság laktanya építési projektjeit célravezetően menedzseli, melynek köszönhetően a pályázatok határidőben valósulnak meg. Munkjában precíz, alapos, magas követelményt támaszt magával és a beosztottjaival szemben is. Közel 20 éves gazdasági szakterületen végzett kimagasló szakmai munkájával, tudásával, hivatástudatával méltán vívta ki elöljárói megbecsülését.

Magyarország belügyminisztere Bátorságért Érdemjel elismerésben részesítette Moravecz Zoltán tűzoltó századost, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát, aki szabadnapján otthonában észlelte, hogy néhány házzal odébb kigyulladt egy lakóház. Odasietett, és a szomszédok arról tájékoztatták, hogy a házban egy mozgásában korlátozott ember tartózkodik és a konyhában egy gázpalack van. A százados behatolt a szobába, ahol a mozgáskorlátozott férfi tartózkodott, a helyiség ekkorra megtelt sűrű füsttel, korlátozottak voltak a látási viszonyok és nagy volt a hőség. Az ágyon fekvő, eszméletlen férfit az ablakszárny leemelése után kiemelte az épületből. Különösen bátor, önmagát nem kímélő helytállásával megakadályozta, hogy az eset tragikusan végződjön.

Moravecz Zoltán tűzoltó százados 1993. december 1-jén szerelt fel a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra, beosztott tűzoltóként. A százados 2007 januárjától a gazdasági és ügyviteli osztály kiemelt főelőadója lett, 2013 óta rajparancsnoki beosztást tölt be. Közel harminc éves pályafutása alatt a tűzoltói beosztást élethivatásának tekinti, szervezet iránti lojalitása példaértékű. 

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Bakai Zsolt tűzoltó főtörzsőrmestert, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.

Bakai Zsolt 2000. október 1-jén került a Kalocsai Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állományába, előbb beosztott tűzoltó, majd gépjárművezető beosztásba. A főtörzsőrmester az elmúlt 20 év alatt számos tűzesetnél, balesetnél, műszaki mentésnél avatkozott be hatékonyan szolgálati csoportjával. Mindig a maximum teljesítményre törekszik, feladatait pontosan, maradéktalanul végzi. Gépjárművek, valamint a laktanya karbantartásában nagyon aktív, munkáját hatékonyan és kiemelkedően látja el. Kiváló munkájával elősegíti a Kalocsa Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működését. A munkához, a kollégákhoz, illetve a szervezethez való hozzáállása példaértékű. A megyei favágó versenyek állandó résztvevője. Az eltelt időszak alatt rendkívül nagy gyakorlatra tett szert gépjárművezetői beosztásában, melyet jól tud kamatoztatni az új tűzoltógépjárművek rendszerbe állítása során is. Tűzoltói pályafutása alatt kivívta a vezetők és a beosztott kollégák tiszteletét, megbecsülését, elismerését. 

Megyetűzoltóoktóber 23kitüntetés