2024.03.28, Csütörtök
Zebra terv Bács-Kiskun megyében is
police.hu

Zebra terv Bács-Kiskun megyében is

police.hu

2020.05.22. 13:32

Három napig tartott a gyalogosok védelme érdekében indított baleset-megelőzési kampány.

Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által meghirdetett Zebra terv elnevezésű kampányhoz Bács-Kiskun megye idén is csatlakozott. Ennek keretében a rendőrök 2020. május 12-e és 14-e között a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyek közvetlen környezetében végeztek ellenőrzést. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosok biztonságára. Az őket ért közlekedési balesetek szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

A rendőrök megyeszerte, a kisebb városokban is ellenőrzéseket tartottak, melynek során a települések frekventált helyein gyalogosokat, kerékpárosokat és járművezetőket egyaránt megállítottak.

Az általános rendőri kontroll mellett a megyeszékhelyen, a városban kiépített térfigyelő rendszer segítségével szűrték ki azokat a gépkocsivezetőket, akik nem adtak elsőbbséget a zebrán közlekedő gyalogosoknak, illetve fedélzeti kamerával ellátott civil gépkocsival figyelték a szabálytalankodó gyalogosokat.

Mindemellett előtérbe került a prevenció is. Kecskemét több gyalogos-átkelőhelyénél is állítottak meg járókelőket és bicikliseket az egyenruhások. A szabálytalanul közlekedőket figyelmeztették, és felhívták a figyelmüket a közlekedési szabályok betartásának fontosságára, a szabályosan közlekedőket pedig – egy rövid feleletválasztós teszt kitöltését követően – megajándékozták. A kicsik ceruzát, fluoreszkáló matricát, csokoládét, a felnőttek fényvisszaverő mellényt, a biciklisek pedig csengőt, fényvisszaverő prizmát, lámpát és karpántot kaptak a rendőröktől.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek. Fontos, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel és óvatossággal közelítsék meg azokat a helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani. Gyalogosként a legfontosabb, hogy az úttesten való áthaladás előtt meg kell győződni arról, hogy biztonságosan át lehet-e kelni. Tilos jelzésen soha ne menjen át, és korlátozott látási viszonyok esetén ügyeljen a láthatóságra!

 … hogy mindenki hazaérjen!​

MegyeBács-Kiskun megyeZebra terv