2024.04.19, Péntek
Hamarosan kiderül, hogy ki építi a Kalocsa-Paks Duna-hidat
Látványterv

Hamarosan kiderül, hogy ki építi a Kalocsa-Paks Duna-hidat

magyarepitok.hu

2020.01.03. 10:51

Az 1133 méter hosszan felépülő átkelőt és az azt Kalocsához, Pakshoz és az M6-os autópáláyhoz kapcsoló utak tervezőjét keresik.

Hirdetés

Nemrég videóval mutattuk be a komáromi új Duna hidat, melynek két vége összeért a folyó felett decembereben. Miután a forgalom 2020 nyarán birtokba veheti a komáromi átkelőt, megindulhat egy újabb Duna-híd építkezése: Kalocsát és Paksot (illetve az M6-os autópályát) kötik össze. A szintén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt beruházásában zajló projektről legutóbb tavaly áprilisban számoltunk be.

 

Több mint 1 kilométer hosszú híd köti össze Paksot és Kalocsát

 

 

Akkor kiderült, az 1133 méter hosszú híd megkapta az építési engedélyt – az ennek megszerzéséhez szükséges és az ajánlat adására alkalmas terveket a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. konzorciuma készítette el. Korábbi közlésük szerint a 2x1 sávos híd 90 km/h-s sebességű kapcsolatot fog létesíteni Paks és Kalocsa között. A kétoldali ártéri hídrészek acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd pedig hibrid (beton és acél) szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet majd meg a műtárgy.

 

Mintegy 25 kilométernyi úthálózat épül a projektben

 

 

Most a híd, valamint az azt a környező településekhez és az M6-oshoz kapcsoló 512-es és 5124-es utak kiviteli tervének elkészítőjét és a kivitelezőt keresik az uniós köszbeszerzési kiírás szerint.

A kelet-nyugat irányú 512-es az autópályától halad majd a hídig, majd a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Ebben a részprojektben építik meg a hidat: ezen kívül többek között átadnak

  • 13,2 km egybefüggő 2x1 sávos új közutat,
  • 2,9 km meglévő útszakaszt,
  • 3 db új körforgalmi csomópontot,
  • 2 db meglévő szintbeni csomópontot átépítenek
  • és 2 db kezelő úti híd is elkészül melyek szerkezeti hossza 11,2 m és 13,4 m,

 

 

A Duna nyugati partján futó észak-dél irányú 5124-es út a Faluhelypusztánál keresztezi majd az 512-est, az szakasz Gerjent köti össze Pakssal. Itt összesen

  • 11,2 km hosszú, 2x1 sávos új közút épül meg,
  • 1,5 km meglévő útszakasz építenek át,
  • 2 db meglévő szintbeni csomóponot alakítanak át.
KalocsaútfelújításhídépítésMegyepaksútépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.Gerjen