2024.03.29, Péntek
Állati erő az 52-esen
Fotó: Kis Ferenc

Állati erő az 52-esen

Kiskunsági Nemzeti Park

2019.12.23. 07:48

Elfoglalta téli szállását a Kiskunsági Nemzeti Park egyik bivalycsordája, melyhez a szabadszállási Zab-székről kellett áttrappolniuk az 52-es főúton a Fülöpszállás közelében található Kígyósháti Állattartó Telepre. 

Hirdetés

A több mint 100 egyedből álló csorda a Zab-szék legelőiről vonult be az 52-es főút túloldalán, Kelemen-széken található téli szálláshelyére, az állattartó telepre. A főúton történő biztonságos átkelésüket minden évben a rendőrség biztosítja, a csorda érkezésére leállítják a forgalmat. Nem akármilyen vizuális látvány ilyenkor a bivalyok átvonulása.

A házi bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Szívesen fogyasztja a más állatok által kevésbé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt, és igényli a vizes, dagonyázásra alkalmas helyeket. Ideális hát a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyek, a gépekkel nem kaszálható tómedrek, csatornapartok kezelésére. Legelésükkel és taposásukkal felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket és nyílt vízfelületeket hoznak létre, megakadályozzák az özönnövények elszaporodását és a túlzott nádasodást. Ezzel hozzájárulnak a szikes mocsarakra jellemző fajgazdag madárvilág visszatelepüléséhez. A legelés miatt a rövidebb füvű gyepek egyes madárfajok (godák, bíbicek, cankók, gulipánok) számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság teljes bivalyállománya jelenleg 900 példány körüli.

 

MegyeKiskunsági Nemzeti Parkbivaly