2024.04.19, Péntek
Sikeres volt a Jövőd a tét! 2019 Pályaválasztási Kiállítás rendezvénysorozat
bacsmegye.hu

Sikeres volt a Jövőd a tét! 2019 Pályaválasztási Kiállítás rendezvénysorozat

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2019.11.14. 12:12

Az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói voltak fókuszban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal által októberben megrendezett Jövőd a tét! Pályaválasztási Kiállítás rendezvénysorozaton. A diákok tájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, a felnőttképző intézmények ajánlatairól, továbbá élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg, szimulátorok segítségével szakmákat próbálhatnak ki, valamint pályaválasztási tanácsot kérhettek.

Hirdetés

A kiállítássorozat három helyszínen valósult meg: 2019. október 10-én a bajai Turisztikai Központban, 2019. október 17-én a kiskunhalasi Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola Sportcsarnokában, 2019. október 25-26-án pedig a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.

   

A távolabb eső településekről 2324 kisdiák beutaztatását biztosította a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a kiállítás helyszíneire, ezzel is elősegítve, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a rendezvény.

 

A kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban a diákoknak két napon keresztül volt lehetőségük tájékozódni a továbbtanulás világában. A pénteki napon jellemzően iskolai csoportok, osztályok látogattak el a kiállításra, szombaton azonban családoké volt a főszerep.

A kecskeméti rendezvényt Marczinkó Zoltán munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, a pályaválasztás előtt álló fiatalokat Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere is köszöntötte. 

 

A három helyszínen (Baja, Kiskunhalas és Kecskemét) közel 140 kiállító nyújtott lehetőséget a fiataloknak eligazodni a továbbtanulás útvesztőjében. Minden helyszínen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Pályaorientációs és EURÓPA szigettel várta a látogatókat. Az EURÓPA Sziget szolgáltatásai között volt az EURES, a Euroguidance Magyarország és a Europe Direct Információs Pont.

 

 

Meghirdették Az én szakmám az én jövőm elnevezésű rajz- és fotópályázatot, amelynek célja, hogy a fiatalok alkotásaikban megmutathassák a saját pályaválasztási elképzeléseiket, gondolkodjanak a jövő munkahelyeiről, képességeik és készségeik révén bemutathassák, hogyan tudják magukat elképzelni a különböző szakmákban, és ezáltal erősítsék elképzeléseiket a jövőjükről. Mind a három helyszínen díjazták a legjobb alkotásokat.

A fiatalok mindhárom kiállításon – a kormányhivatal, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében – üzemlátogatáson is részt vehettek, összesen tizennyolc helyszínen ismerkedhettek meg a munka világával.

 

Tizenhárom iskolából 455 fő tíz kecskeméti helyszínen az alábbi cégekkel ismerkedhetett meg:

  • HILTI Szerszám Kft.
  • Phoenix Mecano Kecskemét Kft.
  • Rösch Mode Kft.
  • Herczeg és Társa Kft.
  • KM CNC Kft.; Iq Kecskemét Kft.
  • Szimikron Kft.
  • TESCO Hipermarket
  • STI Petőfi Nyomda Kft.
  • Bács-Kiskun Megyei Kórház

 

Öt iskolából 150 látogató négy bajai helyszínen a T.E.T.T Mérnökiroda Kft., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., az Ironforg CNC Kft., valamint a Baja Marketing Kft. telephelyét látogathatta meg.

 

Négy iskolából 80 fő négy kiskunhalasi helyszínen nyert betekintést a Merkbau Kft., a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Kamintherm Kft., valamint a Csipke Hotel Kft. munkájába.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők díjazták a legszebb és kreatívabb kiállítókat. A szempontok között szerepelt, hogy a standok mennyire voltak interaktívak a látogatók számára.

 

 Legszebb Kiállítói Stand díj nyertesei:

  • a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és szakközépiskolája
  • a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola
  • a Kiskunhalasi SZC. Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan magas volt a kiállítás látogatottsága: Kecskeméten 5355 főt, Baján 1152 főt, Kiskunhalason pedig 1018 főt regisztráltak. A három helyszínen összesen 7525 érdeklődő tekintette meg a kiállítók által ajánlott továbbtanulási lehetőségeket.

Megyepályaválasztási kiállításBács-Kiskun Megyei KormányhivatalJövőd a tét!