2024.03.29, Péntek
Így válaszolt az építőipari munkaerőhiányra a KÉSZ Csoport
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így válaszolt az építőipari munkaerőhiányra a KÉSZ Csoport

magyarepitok.hu

2019.10.07. 12:04

Átadták a magyar tulajdonú kivitelező holding 6 szakmát oktató építőipari tanműhelyét Kecskeméten, a következő fejlesztés Szegeden indul el.

Hirdetés

21. századi technológiákkal és gyakorlatias hozzáállással működő építőipari tanműhelyt adott át a magyar tulajdonú KÉSZ Csoport kecskeméti Ipari és Innovációs Parkjában. Az ágazati képzésben jelentős szerepet játszó – az iparág egyik központi eseményévé vált IDEA Conference-t is szervező – holding a városban acélszerkezetgyárat és innovációs központot is működtet.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Modern gépek és virtuális valóság is várja a jövő szakembereit

A teljes mértékben megújult, 6 építőipari szakmát oktató tanműhely így stabil alapokra építkezve tud reagálni az ágazat kihívásaira és elvárásaira, így a munkaerőhiányra is. Az oktatóközpont része egy egyedülálló 3D valóság tér is, ahol a fiatalok számára virtuális valóság mutatja be a szakmákat játékos formában.

 

 

A fejlesztés során egy új épületrészben veheti birtokba az ország egyik legjobban felszerelt és legkorszerűbb képzőközpontját több mint 100 tanuló. A képzés több mint 700 négyzetméteren zajlik:

  • hegesztő,
  • épület- és szerkezetlakatos,
  • villanyszerelő,
  • gépi forgácsoló,
  • CNC forgácsoló
  • és mechatronikus karbantartó

szakágakban.

 

A KÉSZ az állammal összefogva folytatja az ágazat fejlesztését

Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója kifejtette reményét, miszerint az átadó

nem csak a KÉSZ Csoport, hanem az építőipari szakképzés életében is mérföldkőnek számít.

 

Vida Tamás

Elmondta: a magyar építőipar évek óta küzd a szakképzett munkaerő hiányával, ami nem csupán az ágazat, hanem az ország versenyképességének és gazdasági fejlődésének is komoly akadálya lehet a jövőben. „A minőségi szakképzéshez elengedhetetlen az állami és magánszektor együttműködése, kellenek olyan vállalatok, melyek tudást, tapasztalatot és képzőhelyeket biztosítanak a jövő számára”- mutatott rá.

 

Szeged következik

A KÉSZ Csoport munkája során mintegy 1200 tanulóval kerül kapcsolatba évente és több mint 50 iskolával alakítottak ki partnerségi viszonyt. A csoport célja, hogy olyan képzőközponttá váljon ahol modern tudást, tapasztalatot és pályaorientációt szereznek a fiatalok – fejtette ki.

 

 

Következő lépésben a KÉSZ szegedi oktatóközpontját fejleszti,

növelni fogják a jelenleg ott oktatott 8 építőipari szakma számát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap segítségével – jelentette be a Vida Tamás.

 

Az ágazat fejlődése az oktatástól függ

Az átadón szintén felszólaló Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a KÉSZ Csoport a magyarországi acélszerkezet-gyártó piac egyik legmeghatározóbb társasága, a közép-európai térség jelentős szereplője. Rámutatott: a cég ugyanúgy dolgozott a kecskeméti Mercedes-gyár építkezésén, mint a fővárosi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérén is.

„Ezért amikor a KÉSZ Csoport azt mondja, munkaerőre van szüksége, arra oda kell figyelni.”

 

Pölöskei Gáborné

Rámutatott: több, főként digitális oktatóműhely átadásával járó projekt újítja meg a szakképzést, mely így vonzóbb lesz a tanulók számára, akiknek stabil megélhetést és jövőt ad. A képzések megújításához a vállalatok együttműködésére is szükség van: ezért is nagy jelentőségű, hogy a KÉSZ Csoport, illetve más nagyvállalatok és kkv-k is támogatják ezt – emelte ki Pölöskei Gáborné.

 

Az iparág vezető résztvevőinek szerepet kell vállalni a szakemberképzésben

 

Gaál József

Gaál József alpolgármester szintén a kecskeméti és megyei duális képzés fontosságát hangsúlyozta. Mérföldkövet jelent a beruházás, de fejlődés nem áll meg, és a vállalatok szerepe továbbra is fontos lesz. így lehet megfelelő sebességgel reagálni a gyorsan fejlődő ipar kihívásaira – tette hozzá.

 

 

A KÉSZ Csoport számos jelentős hazai projekt mellett (A hamarosan átadásra kerülő Puskás-stadion tetőszerkezetét is a KÉSZ gyártotta) nemzetközi szinten is több fontos fejlesztést kivitelez, sokszor Kecskemétet használva bázisul. Korábban beszámoltunk már arról, hogy Lettország új kulturális központjának acéltetejét is a megyeszékhelyen készítik el és innen szállítják a balti államba. Emellett többek között Chilében és Brazíliában is nagyszabású beruházásokban vállalt szerepet a holding.

 

 

Galéria

KecskemétMegyeinnovációoktatási beruházásKÉSZ Zrt.