2024.04.16, Kedd
Korán kezdődött az aratás: már belevágtak az első táblákba
agrarszektor.hu

Korán kezdődött az aratás: már belevágtak az első táblákba

agrarszektor.hu

2019.07.04. 18:03

Van, aki 25-50 százalékos termésveszteségről beszél, és vannak elégedett termelők is - annak megfelelően, ahogy a csapadék végigvonult az országon. A júniusi 36 fokos meleg túl gyorsan jött és a pára sem hiányzott. A minőség körül óriási kérdőjelek sorakoznak.

Hirdetés

Már vágják a búzát Bács-Kiskun megyében, hamarosan a tönköly is sorra kerül.

Még be sem fejeztük a repcét, de már ott vagyunk az árpában és a búzába is belekaptunk. Évről évre azzal áltatjuk magunkat, hogy ez csak egy rendkívüli helyzet lehet, de be kell látnunk: egyre gyakrabban fordul elő, hogy egymásba csúszik a különféle kultúrák betakarítása"

-  mondja egy Szakmár környéki termelő. Míg májusban úgy tűnt, két hét késésben vannak az állományok, mostanra a rekkenő hőségben egy pillanat alatt kész lett minden. A szakmári vállalkozó úgy látja, a hullámzó búzatábla kevés kalászt rejt, és a gazdálkodók hamarosan csalódottan nézegetik majd a kombájn hozammérőjét; 25 százalékos termésveszteség is lehet egy átlagos évjárathoz képest. Az aszályos tavasznak és a gyenge bokrosodásnak meglesz a böjtje, nem mindenhol fog sikerülni az 5 tonna - vélekedik a termelő. A kalászok védelmét egyébként időben elvégezte, a minőséggel itt nem lehet baj.

MegyearatásBács-Kiskun megye