2024.04.18, Csütörtök
Kalocsán emlékeztek a munkabalesetekben elhunytakra
bacsmegye.hu

Kalocsán emlékeztek a munkabalesetekben elhunytakra

bacsmegye.hu

2018.04.26. 13:08

A rendezvényen résztvevő több mint 50 fő (munkáltatók, munkáltatók képviselői, munkavédelmi szakemberek, munkavédelmi képviselők) egy perces néma felállással emlékeztek a munkabalesetben elhunyt munkavállalókra.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya a mai napon rendhagyó módon a kalocsai Művelődési Központ nagytermében szervezte meg nyílt napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja alkalmából.

Magyarországon 2012 óta emléknappal emlékeznek meg , ezidáig Kecskeméten szervezték meg a rendezvényt, de az idei évben Kalocsa adott otthont a nyílt napnak. A cél a figyelemfelhívás a munkáltatóknak, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy a munkavállalókkal a munkavédelmi szabályokat betartassák, ellenőrizzék azt, hogy amit ők munkavédelmi oktatás során elmondanak, azt ők szabályszerűen végezzék el.

A munkabalesetek száma Magyarországon stagnál, tehát elég magas számot jelentenek le minden évben a munkáltatók, melyet becsatolnak a Munkavédelmi Hatósághoz is. A tavalyi év adatai még összesítés alatt állnak, az első háromnegyed évben Magyarországon 16 ezer munkabaleset került bejelentésre, ez közel azonos azzal a számmal, ami minden évben jelen van. A súlyos és halálos munkabalesetek száma tavaly az első háromnegyed évben Magyarországon 62, Bács-Kiskun megyében 4 , ami sajnos az idei évben már most biztosan magasabb lesz, hiszen az első 3-4 hónapok alatt már történtek halálos balesetek a megyében.

A másik célja a rendezvénynek, hogy bizonyos markáns vagy gyakran előforduló munkavédelmi szabálysértésekre jelentősebb munkavédelmi előírásokra felhívják a figyelmüket a megjelenteknek.

Ezen a nyílt napon dr. Nagy Éva osztályvezető A „multik” munkavédelmi feladatmegvalósítása – avagy nem (csak) a pénz számít! címmel, majd Szalóki Anna munkavédelmi szakügyintéző Mit és hogyan ellenőriz a munkavédelmi hatóság? Mit ellenőrizzen a munkáltató? címmel tartott előadást a munkavédelem témakörében.

A munkaügyi előadásokat pedig Vörösmarti Krisztina munkaügyi szakügyintéző Tippek a munkaszerződés megkötéséhez és a munkaidő nyilvántartásához, valamint Szabó Boldizsár munkaügyi szakügyintéző Hogyan osszuk be a munkavállaló munkaidejét? címmel tartotta meg.

Galéria

Bács-Kiskun Megyei KormányhivatalKalocsaKirakatmunkavédelemmunkabaleset