2024.03.28, Csütörtök

Elkezdődik a központi szúnyogirtás

mti

2018.04.23. 10:14

Az idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, már hétfőn kezdődik az országos szúnyoggyérítési program.

Hirdetés

Az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása különösen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Azzal, hogy a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítést ilyen korán megkezdik, még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni a "csipőszúnyogok" számát.

A biológiai eljárás során egy baktérium által előállított fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyésztőhelyeire. Ez a fehérje - amelyet nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatnak ki - teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el.

Hétfőtől földi és légi úton egyszerre zajlik majd a biológiai lárvagyérítés, 6300 hektárnyi vízfelületet érintve. Hétfőn a Duna mosonmagyaróvári részénél, kedden a győri és soproni térségben, valamint Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye vízfelületein kezdik a munkát. Szerdán az Ipolynál és a Tisza-tavon, csütörtökön a Dunakanyarban, a Csepel-szigeten és a Velencei tónál, szombaton pedig a Duna és környékbeli vízfelületek mohácsi részénél lépnek fel az éppen kifejlődő szúnyoglárvák ellen.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve a elérhető a katasztrófavédelem honlapján - írta az OKF, hozzátéve: az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

MegyeBács-Kiskun megyeszúnyogirtás