2024.04.25, Csütörtök

Biztonságos fészkek várták a hazatérő gólyákat

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2018.04.12. 14:13

Bács-Kiskun megyében idén is több helyen kellett kicserélni a villanyoszlopon lévő gólyafészek-magasító állványokat vagy újat tenni a veszélyes, vezetékre rakott fészkek alá. A fészkek lakói azóta már megérkeztek, és el is foglalták új, biztonságos otthonaikat.

Hirdetés

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik kiemelt feladata a fokozottan védett fajok, így a fehér gólya védelme, szaporodásuk segítése, az élőhelyük megóvása. A gólya népszerű madár a lakosság körében, és ahol fészek van, ott a helyiek figyelemmel kísérik az életüket. A valami oknál fogva veszélybe került gólyafészkekről így sok bejelentést kap az Igazgatóság és az áramszolgáltató is.

A hazai gólyafészkek többsége a települési kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain van. Az áramütés kockázata így már a szárnyaikat még csak próbálgató fiókákat is veszélyezteti, mert szárnyuk könnyen a vezetékekhez érhet, zárva az áramkört. Esős időben pedig még nagyobb a rövidzárlat veszélye. Ezt küszöböli ki a megemelt gólyakosár, amely érintésvédelmi szempontból megfelelő távolságra, egy méterre emeli a fészket a feszültség alatt lévő vezetékektől.

„A fészektartó kihelyezéseket és cseréket csak az áramszolgáltatóval együttműködve tudja ellátni a természetvédelmi őrszolgálat. Ebben az esetben a gólyakosárra egy előre elkészített, ágakból és vesszőkből font új fészekalapot is erősítünk, megkönnyítve ezzel a fészekrakást a gólyapárnak” – tájékoztatott Tamás Ádám, természetvédelmi őrkerület-vezető.

„Idén több településen is szükségessé vált a fészektartó kosár cseréje vagy a közvetlenül a vezetékekre rakott fészkek magasítóra helyezése: Pirtón, Kiskunmajsán, Kisszálláson, Tompán, Bácsalmáson, Madarason, Jánoshalmán, Petőfiszálláson, Izsák környékén és Algyőn végeztünk ilyen jellegű beavatkozásokat. A kivitelezési munkák minden esetben a gólyák érkezése előtt történtek meg” – tette hozzá.

A telelésből hazaérkezett gólyák gond nélkül elfoglalták az új fészekalapokat és már meg is kezdődött bennük a költés.

 

MegyeBács-Kiskun megyeKiskunsági Nemzeti Parkfehér gólyagólyafészek