2024.04.19, Péntek

Katonabúvárok kavarták fel a tassi állóvizet

honvedelem.hu

2018.02.25. 08:30

Közösen hajtottak végre egy feladatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai Tass határában.

Hirdetés

Tass község Bács-Kiskun megyében, a kunszentmiklósi járásban található. A település határában torkollik a Dunába a ráckevei Duna-ág. A tassi VI-os vízterület az Osztó-sziget és a 0-ás folyami kilométerkőig húzódó dunai terület, ennek része az úgynevezett Turbina-öböl. Utóbbi különlegessége, hogy bár közvetlenül csatlakozik a Ráckevei-Dunába, mégis állóvíz. Ezt az állóvizet kavarta fel a héten az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE), valamint a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt búvárállománya. 

A feladat szerint a búvároknak részlegesen el kellett bontaniuk a Turbina-öbölben elhelyezett aknamentesítő hajók mágneses önvédelmi rendszerének beszabályozására szolgáló bemérő állomás kiszolgáló létesítményeit, így cölöpjármokat és szondakutakat. A feladat szakképzett búvárokat igényelt, ezért a műszaki ezred csapata speciális víz alatti felszerelésekkel sietett a hadihajós kollégák segítségére.

Az öböl kikotrás előtt áll, és a jövőben mélyíteni fogják a medrét, így a fa állványokat - amelyekhez a hadihajókat rögzítették - ki kellett vágni, ehhez pedig elengedhetetlen a víz alatti pneumatikus fúró- és vágóberendezés használata. Amíg az MH 1. HTHE katonái a víz felett előkészítették a terepet, addig a műszaki ezred merülői a víz alatt tevékenykedtek. Az összehangolt munkának köszönhetően a négy napos teendőt két nap alatt sikerült befejezni.

MegyeTassMH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós EzredMH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred